Pastaruoju metu labai išpopuliarėjo terminas supermaistas. Taip vadinami maisto produktai, kurių sudėtyje itin daug naudingų ir maistingų medžiagų. Pasirodo, kad granatai, dažnai vadinami būtent supermaistu, yra tarp tų vaisių, kurie laikomi vienais sveikiausių Žemėje. Jie vertinami ne tik dėl naudingų savybių sveikatai, tačiau ir puikaus skonio. Granatų melasa ir ekstraktai naudojami gaminant padažus, garnyrus. Susipažinkime su granatų nauda bei savybėmis iš arčiau.
Granatai – didelė maistinė vertė
Pradėkime nuo bene geriausiai žinomo fakto. Granatuose gausu antioksidantų. Daugiausiai čia yra punikalaginų ir antocianinų, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų bei slopina uždegimą.
Daugybės tyrimų ir analizių rezultatais įrodyta, kad reguliariai gerdami granatų sultis galite stiprinti širdį, nes antioksidantai bei kitos naudingosios medžiagos palaiko sveiką kraujospūdį ir mažina trombų susidarymo tikimybę bei stabdo apnašų kaupimąsi kraujagyslėse.
Tyrimai taip pat rodo, kad granatų sultys ir patys granatai (jei tiksliau, tai juose esančios skaidulos), stiprina virškinimo sistemą bei padeda palaikyti sveiką žarnyną. Galiausiai, negalima pamiršti apie antidiabetines granatų savybes, galinčias padėti sumažinti atsparumą insulinui ir sumažinti cukraus kiekį kraujyje.
Kaip granatus įtraukti į maisto ruošimą
Granatų pagrindo padažai arba garnyrai su granatais, pavyzdžiui, Artimųjų Rytų virtuvės Muhammara arba iš Viduržemio jūros regiono grenadinų sirupas, yra skanūs priedai, kuriuos galima pasigaminti ir namų sąlygomis arba jais praturtinti savo mitybą.
Tai leis kokybiškai mėgautis granatų nauda sveikatai. Šie padažai patiekalams suteikia nepakartojamo saldumo. Verta paminėti, kad granatai Viduržemio jūros šalių ir Artimųjų Rytų regiono virtuvėse saldumas derinamas su aštrumu.
Granatų padažai gali būti naudojami įvairiems patiekalams gaminti. Daug šefų pabrėš, kad granatų prieskoniai/padažai/garnyrai puikiai tinka mėsai marinuoti, salotoms gardinti ar net desertams paskaninti.
Nors iš parduotuvės nusipirktą padažą lengviau panaudoti, gaminant granatų padažą namuose galima dar geriau kontroliuoti ingredientų balansą ir skonį. Beveik neišvengiamai, tokiu atveju produktas yra sveikesnis ir šviežesnis. Reguliuokite rūgštumą, saldumą ar aštrumą bei džiaukitės sveiku bei skaniu garnyru.