5 patarimai naujam verslui: kaip startuoti sėkmingai ir be teisinių nesklandumų?

5 patarimai naujam verslui

Planuojant naujo verslo steigimą ar jau žengiant pirmuosius žingsnius šio tikslo link natūraliai kyla daugybė klausimų bei abejonių dėl verslo plano, biudžeto, galimų papildomų išlaidų bei kitų sunkiau nuspėjamų aplinkybių. Vis dėlto, vienas svarbiausių ėjimų, kurį privalu atlikti norint sėkmingai startuoti verslo pasaulyje, yra kruopščiai atlikti teisiniai procesai. Savaime suprantama, jaunam verslininkui ši sritis gali pasirodyti viena sudėtingiausių, todėl norint užtikrinti sklandų startą pravartu pasikliauti patyrusiais specialistais, kurie padės pasiruošti lengvesnei pradžiai.

1. Originalumas ir autorinės idėjos

Natūralu, kad jūsų galvoje užgimusi mintis iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti unikali ir nepakartojama, tačiau prieš steigiant verslą ir kuriant naują intelektinės nuosavybės produktą tikrai verta atlikti kruopščią jau sukurtų ir registruotų panašių produktų bei prekių ženklų analizę. Kitu atveju jūsų ir/ar jūsų investuotojų pastangomis kurtas produktas gali būti palaikytas ankstesnių kūrinių kopija. Išnagrinėję jums aktualių produktų sritis bei apžvelgę jau egzistuojančių prekių ženklų asortimentą prieš pradėdami naują veiklą ar pačioje jos pradžioje apsisaugosite nuo daugybės galimų teisinių problemų bei išvengsite didelių finansinių, emocinių bei laiko sąnaudų. Jei planuojate startuoti distribucija, franšize ar faktoringu pagrįsta veikla, dar veiklos pradžioje turėtumėte apsibrėžti išskirtines teises, kad atitinkamoje rinkoje nereikėtų konkuruoti su tos pačios produkcijos platintojais ar gamintojais.

2. Dėmesys individualizuotoms ir vidinėms sutartims

Ne paslaptis, kad nepriklausomai nuo to, kokioje srityje yra kuriamas naujas verslas, sklandžiai jis gali veikti tik sutarčių pagrindu. Visų pirma vyksta derinimas su partneriais ir sudaroma verslo steigimo sutartis. Kiek vėliau seka darbo, konfidencialumo, nekonkuravimo ir kitos vidinės sutartys, kurios yra aktualios darbuotojams bei darbdaviui ir nustato jų tarpusavio santykį. Plečiantis verslui aktualios tampa ir distribucijos, rangos, pirkimo, pardavimo ir kitos panašios sutartys su užsakovais, tiekėjais ir verslo partneriais. Visiškai nesvarbu, kurioje srityje auginsite verslą – atminkite, kad sutartis tarp ją sudariusių šalių turi įstatymo galią, todėl yra privaloma vykdyti joje numatytus veiksmus. Būtent todėl dar prieš pradedant naujo verslo steigimą ar pačioje šio proceso pradžioje verta skirti pakankamai dėmesio įvairaus pobūdžio sutartims ir jas paruošti tinkamai, kad užtikrintumėte maksimalią savo verslo idėjų ir investicijų apsaugą.

3. Išnaudokite mokesčių sistemos privalumus

Steigiant naują verslą taip pat svarbu atminti, kad sutaupyti nemažai lėšų dar pačioje pradžioje gali padėti tinkamai pasirinktas veiklos modelis bei galimybė pritaikyti esančias mokesčių lengvatas. Pasistenkite skirti pakankamai laiko ir įsigilinti į kriterijus, kurie leidžia pritaikyti numatytas lengvatas jaunam verslui. Kai kurie kreditoriai suteikia galimybę pradedančiam verslui skolintis lankstesnėmis sąlygomis, tad toks finansavimo šaltinis gali tapti tikrai sumaniu sprendimu jūsų pradžiai. Jei nesate užtikrinti savo žiniomis šioje srityje, pasikliaukite pažįstamu buhalteriu ar, jei turite galimybe, nusamdykite patyrusį finansininką, kuris padės sudėlioti paskutinius taškus.

4. Įmonės akcininkų vaidmuo

Kitas svarbus dalykas, kurį turėtumėte detaliai apžvelgti dar veiklos pradžioje, yra visi disponavimo akcijomis klausimai. Dažnu atveju verslo kūrime dalyvauja daugiau nei vienas asmuo, o akcijos pasidalijamos iškart dar pačioje verslo pradžioje. Vis dėlto, bėgant laikui gali labai pasikeisti tiek idėjos autorių, tiek bendraminčių ar investuotojų motyvai procese. Ne paslaptis, kad dažnai jauni verslai žlunga būtent dėl per didelių vieno pusės indėlių ir neproporcingos grąžos ar atvirkštinio šio proceso varianto. Todėl labai svarbu dar prieš realizuojant pirmąsias idėjas aptarti visas disponavimo akcijomis teises bei galimybes.

5. Pasitikėkite profesionalais ir pasinaudokite jų pagalba

Steigiant naują verslą taip pat labai svarbu suvokti, kad problemos mąsto nesuvokimas ar tiesiog jos ignoravimas gali kainuoti kur kas brangiau nei laiku gautas profesionalus patarimas ar paslauga. Jei pastebite bent menkiausią specialistų trūkumą, samdykite naujus darbuotojus ar kurkite laikinas darbo vietas, naudokitės finansų valdymo įmonių paslaugomis. Ne išimtis ir kiti bendrovės sektoriai – profesionaliai išanalizuoti visus poreikius gali tikrai ne kiekvienas, todėl svarbi ir objektyvi nuomonė.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Draudžiama PatarimuPasaulis.lt skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur be raštiško sutikimo, o jeigu sutikimas gautas, būtina nurodyti PatarimuPasaulis.lt šaltinį su aktyvia nuoroda į jį.