Kompiuterių remontas: ar įmanoma susiremontuoti pačiam?

Kompiuterių remontas

Lietuvoje „pasidaryk pats“ ar „susiremontuok pats“ principai yra labai gajūs ir dažni. Tam pasitarnavo socialiniai tinklai, o ypač Youtube, kur pilna vaizdelių su instrukcijomis, kaip susiremontuoti vieną ar kitą daiktą. Bet ar tai tinka kompiuteriams? Ar galima kompiuterį susiremontuoti pačiam? Ar Macbook remontas ir įprasto stacionaraus ar nešiojamo kompiuterio remontas skiriasi? Kalbamės su šioje srityje itin patyrusiu Taisykla7.lt remonto specialistu Paulium Simonavičium, kuriam kompiuterių remontas yra ne tik darbas, bet ir mėgiamas užsiėmimas.

Ar kompiuterį galima susiremontuoti patiems?

Ir taip, ir ne. Kai kurie kompiuterio gedimai yra labai nežymūs, juos be vargo galima sutvarkyti patiems, kad ir pasižiūrėjus Youtube vaizdelių ar pasiskaičius instrukciją internete. Iš kitos pusės yra tam tikri kompiuterio gedimai, kurių remontas reikalauja specifinių žinių, o kartais net ir įrankių.

Ar visada, kai kompiuteris neveikia jis būna sugedęs?

Tikrai ne. Dažnai pasitaiko ypač kurioziškų situacija. Kaip pvz. tiesiog sugedusi rozetė ar įkroviklio laidas. Tokiu atveju nešiojamas kompiuteris neįkraunamas. Jį įjungus – nėra jokių gyvybės ženklų. Atrodo tarsi aiškus gedimas, tačiau nešiojamų kompiuterių remontas turėtų prasidėti nuo įkroviklio ir rozetės patikrinimo. Jei kompiuteris neįsijungia, pirma patikrinkite ar kompiuteris įsikrauna – ar dega žalia indikatoriaus lemputė ant įkroviklio. Be to, jei kompiuteris buvo ilgai nenaudojamas, gali būti jis yra pilnai išsikrovęs, todėl, tokiu atveju, reikia jį įjungti tikrai veikiantį elektros tinklą ir palikti per naktį įkrauti. Jei paminėti dalykai nepadeda, tai gali reikšti, kad įkroviklis yra sugedęs, todėl, jei galite, išbandykite kitą įkroviklį.

Jei kompiuteris stacionarus ir atrodo tarsi neįsijungia, kad ir kaip naiviai tai skambėtų, bet patikrinkite ar įjungtas monitorius. Dažnai būna tiesiog išsitraukę maitinimo ar duomenų perdavimo laidai, ar tiesiog fiziškai išjungtas monitorius mygtuku. Patikrinkite elektros maitinimo laidus – vienas turi eiti iš kompiuterio į rozetę, o kitas iš monitoriaus į tinklą. Be to, nepamirškite patikrinti vaizdo duomenų perdavimo kabelį iš kompiuterio į monitorių. Taip pat kaip ir su nešiojamu, pabandykite maitinimo laidus įjungti į kitą rozetę.

Jei nė vienas iš aukščiau nurodytų veiksmų nepadeda, gali būti kalti prijungti išoriniai prietaisai pvz. spausdintuvas, pelė, klaviatūra, skeneris, USB atmintukas, kortelių skaitytuvas, ausinės ir pan. Taip gali nutikti tiek dėl maitinimo nepakankamumo, tiek dėl išorinės įrangos trumpinimo. Atjunkite visus įmanomus prietaisus ir pabandykite kompiuterį įjungti pakartotinai. Jei kompiuteris įsijungė, tuomet galite visus prietaisus sujunginėti atgal, kol nustatysite gedimo kaltininką. Tačiau jei visi nurodyti veiksmai nepadėjo, galite konstatuoti, kad kompiuteris tikrai sugedo ir galite pradėti galvoti apie jo remontą. Ar bandysite remontuoti patys, ar geriau pristatysite kompiuterį remontui specialistams.

Kokius gedimus galima sutvarkyti pačiam?

Dabar daug kas taip supaprastinta, kad esant reikalui pačio naudotojo gali būti atliktas Windows ar Apple iOS operacinės sistemos perinstaliavimas ar atliekamas virusų valymas. Dar prieš keletą metų to nerekomenduodavome daryti, net ir pažengusiems vartotojams. Tačiau dažnai kompiuterių remontas nėra paprastas dalykas. Reikia turėti patirties pagal tam tikrus niuansus nuspėti galimą gedimą. Pvz. jei intensyviau paveikęs kompiuteris pradeda lyg ir skleisti degėsių kvapą, greičiausiai jo viduje prisikaupė dulkių. Įprasto stacionaraus kompiuterio korpusą atsidaryti ir išsiurbti dulkes galima pačiam, tačiau visų Apple kompiuterių remontas, tiek MacBook tik iMac, jau daug sudėtingesnis. Jei vis dėlto ryžotės bandyti ardyti patys, rekomenduojama visą procesą nusifotografuoti, kad paskui būtų galima viską surinkti atgal. Kompiuterio korpusai skirtingi, o instrukcijos kaip jį surinkti gali ir nebūti. Kitų gedimų tvarkyti nerekomenduojame. Tokiais atvejais kompiuterio remontas turi būti patikėtas profesionalams, kurie sutvarkys kompiuterį efektyviai ir greitai, taip pat suteiks ir garantiją, kad neturėtumėte rūpesčių.

Kokie būna dažniausiai pasitaikantys gedimai?

Pirmiausia reiktų pabrėžti, kad nešiojamųjų, stacionarių ar Apple kompiuterių „ligos“ yra skirtingos.

Nešiojamiesiems kompiuteriams skyla ekranai, genda klaviatūros, taip pat dažnai HDD keičiami į SDD, kad kompiuteris veiktų greičiau. Dažnai pasitaiko problemų su įkrovimu, reikia keisti baterijas, kurios nebeatlieka savo funkcijos.

Stacionariems kompiuteriams dažnai genda USB jungtys, ventiliatoriai, juose galima pridėti daugiau atminties, padidinti operatyvinę apimtį (RAM). Taip pat galima keisti tinklo plokštę, vaizdo plokštę, jei atsiranda poreikis dirbti su itin aukštos raiškos grafika (arba žaisti žaidimus). Stacionariems kompiuteriams nuolatos didinamas galingumas, keičiama vėdinimo sistema – ventiliatoriai. Aišku, didinama ir talpa pridedant papildomą diską arba esamą pakeičiant galingesniu arba spartesniu (SDD).

Kuriuos gedimus tiesiog būtina patikėti meistrams, o ne bandyti remontuoti patiems?

Lietuviai mėgsta susiremontuoti viską patys, bet po kurio laiko vis tiek kreipiasi į profesionalus. Profesionalai turi ilgametę patirtį, jie dirba su kompiuteriais kiekvieną dieną. Visus remonto darbus jie padaro daug greičiau, be to žino, kaip išvengti klaidų, kokias detales pasirinkti. Dėl šios priežasties griežtai nerekomenduojame lįsti prie mikroschemų. Jei diską pakeisti galima pažiūrėjus keletą Youtube vaizdelių, tai mikroschemų liesti nevalia. Klaidos tikimybė labai didelė, o nuostoliai – rimti. Dėl to geriau tai patikėti profesionalams.

Kitas momentas – problemų diagnostika. Čia ne visai taip, kaip su automobiliu – prijungi specialų prietaisą prie borto kompiuterio, ir parodo klaidas. Deja, kompiuteris yra kur kas kaprizingesnis, ir tiksliai įvardinti jo bėdą kartais yra rimtas iššūkis net visko mačiusiems meistrams. Neteisingas gedimo nustatymas – neteisingas ir remonto procesas. Tai papildomos išlaidos. Be to, galima kompiuterį visiškai sugadinti. Rizikuoti neverta.

Su kokiais iššūkiais susiduria jūsų meistrai?

Pastaraisiais metais tendencijos gana aiškios – kaip iš seno kompiuterio padaryti naują. Naujas kompiuteris darbui ir žaidimams kainuoja 1000-2000 eurų, todėl daug žmonių ieško būdų, kaip savo senus kompiuterius prikelti naujam gyvenimui. Šiuolaikinė programinė įranga ir žaidimai yra itin reiklūs resursams, todėl reikia daugiau vietos, daugiau galios, geresnės vaizdo kortos, kuri atsakinga už vaizdo kokybę. Per pastarąjį dešimtmetį pasikeitė kelios operacinių sistemų versijos, todėl dažnai norima kompiuterį atnaujinti taip, kad jis būtų suderinamas su naujausia operacinės sistemos versija. Kalba eina apie Windows 11, kuri leidžia atsinaujinti ne visiems vartotojams.

Kaip visada labai daug kompiuterių su virusais ir kenkėjiškomis programomis, kurių išvalyti paprasta antivirusine programa nepavyksta. Čia mūsų specialistams reikia paplušėti, nes ne visada pavyksta nustatyti, kiek skirtingų virusų kompiuteryje yra.

Dar vienas iššūkis – atsarginių detalių tiekimas. Kartais reikia palaukti keletą dienų, o tai kompiuterio savininkui itin skausminga. Kompiuteris yra bendravimo įrankis, o ilgas jo taisymas reiškia kai kurių įpročių atsisakymą.

Ką patartumėte žmogui, kuriam sugedo kompiuteris?

Patarčiau šiandien kompiuterį palikti ramybėje. O rytoj pradėti aiškintis, kas jam nutiko ir kokios pagalbos reikia. Kartais iš emocijų žmogus nesuvokia gedimo rimtumo ir padaro neadekvačių sprendimų. Gal jam reikalingas tik nedidelis kompiuterio remontas pvz. virusų valymas? Aprimus emocijoms, įsijungia protas. Tada paprasčiau nustatyti gedimą. O nepavykus sutvarkyti patiems rekomenduojame kreiptis į specialistus.

Ačiū už pokalbį.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Draudžiama PatarimuPasaulis.lt skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur be raštiško sutikimo, o jeigu sutikimas gautas, būtina nurodyti PatarimuPasaulis.lt šaltinį su aktyvia nuoroda į jį.