Cukrus yra naudojamas kasdien: klaidinga manyti, kad juo tik saldiname kavą ar arbatą, nes jo gausu ir įvairiuose maisto produktuose. Pirmasis cukrus buvo pagamintas dar šeštame amžiuje prieš mūsų erą, ir šiandien būtų sunku įsivaizduoti savo dieną be cukraus. Nors neretai yra įspėjama apie jo daromą žalą, tačiau jis taip pat yra ir naudingas.
Cukrus sudaro 10 procentų mitybos raciono
Jei per dieną suvartojate apie 1500 kcal, 150 kcal turėtų sudaryti cukrus. Amerikos širdies asociacija nurodo, kad norint palaikyti sveiką širdį, kasdien reikėtų suvalgyti apie 6 arbatinius šaukštelius cukraus. Tačiau čia kalbama ne vien apie tą cukrų kurį kasdien dedame į arbatą ar kavą. Cukraus gausu ir vaisiuose, uogose, duonoje, meduje, ir t.t. Tikrai neverta manyti, kad cukraus poveikis organizmui yra vien tik žalingas. Iš cukraus mes gauname energijos, tačiau svarbu tai, kad cukraus kiekis nebūtų pernelyg didelis.
Tai įdomu
* Per metus vienas asmuo suvartoja apie 36 kg cukraus. Maždaug 6 kilogramus šio kiekio sudaro baltasis cukrus, naudojamas iš cukraus pakelio, o likusią dalį suvartojame su maistu.
* 2001 metais cukraus buvo atrasta ir kosmose.
* Citrinose cukraus yra daugiau nei braškėse.
* Cukrus padeda greitai atgauti energiją. Jei jums sunku susikoncentruoti, užkąskite juodos duonos arba juodojo šokolado.
* Cukrus gali padėti atsikratyti žagsulio: tereikia sučiulpti gabalėlį cukraus ar palaikyti žiupsnelį cukraus miltelių po liežuviu.
* Cukrus naudojamas ne tik maiste, bet ir vaistų pramonėje bei statybose. Pavyzdžiui, cukrus gali sulėtinti cemento stingimą.
Cukrus ir buitis
* Išvalyti žolės dėmes kartais tikrai sudėtinga. Ar žinojote, kad čia gali padėti cukrus? Sumaišykite cukrų su vandeniu ir užtepkite ant dėmės. Palaikykite 1-2 valandas, ir skalbkite drabužius skalbyklėje.
* Karštu gėrimu nusiplikėte liežuvį? Sučiulpkite gabalėlį cukraus.
* Duona ar batonas pernelyg greitai sudžiūvą? Įdėkite į duoninę gabalėlį cukraus.
* Apsaugokite augalus nuo apvaliųjų kirmėlių (nematodų): jei pastebite, kad suprastėjo augalo šaknys, įkaskite į žemę saujelę cukraus.
Kokį cukrų kam naudoti?
* Baltasis cukrus (smulkūs balti kristalai) gali būti naudojami saldinti kavą ar arbatą bei maisto gamyboje. Kepiniams geriausiai tinka smulkus cukrus, nes jis greičiau ištirpsta.
* Miltelinis cukrus – tai maltas baltasis cukrus. Labiausiai tinka kepiniams.
* Gabalinis cukrus išgaunamas laikant cukrų garuose, o vėliau formuojamas ir presuojamas. Gabalinis cukrus dažniausiai naudojamas saldinti gėrimus.
* Perlinis cukrus geriausiai tinka ruošti desertus.
* Cukraus kristalai išgaunami iš cukraus tirpalo. Dažniausiai cukraus kristalai naudojami saldinti gėrimus.
* Demerara cukrus – kieti rusvi kristalai. Pavadinimas kilęs iš upės, kuri teka Gajanoje (Pietų Amerikoje). Tai – natūralus nerafinuotas cukrus, tinkantis įvairiems desertams ir kepiniams.
* Muskavodo cukrus dažnai naudojamas gardinti kepinius ir karštą vyną. Pavadinimas kilo iš ispaniško žodžio „nerafinuotas“.
* Turbinado cukrus yra iš dalies rafinuotas, naudojamas desertams ir kepiniams.
* Organinis cukrus yra ekologiškas, pagamintas iš cukranendrių. Jis yra sertifikuotas, gaminamas laikantis nustatytų reikalavimų: nenaudojant cheminių trąšų ir tausojant aplinką. Organinis cukrus naudojamas kaip ir bet kuris kitas cukrus.
Rudasis cukrus – puikus šveitiklis
Rudąjį cukrų užpilkite alyvuogių aliejumi. Šiuo mišiniu nušveiskite odą ir nuplaukite tekančiu vandeniu. Jūsų oda taps lygesnė ir elastingesnė, pagerins kraujotaką ir pašalins negyvas odos ląsteles. Patartina šią procedūrą kartoti kartą į savaitę.
Depiliacija cukrumi
Toks depiliacijos būdas šiandien yra itin populiarus, ir jums visai nebūtina mokėti pinigus kosmetologei. Depiliacinį vašką iš cukraus galite pasigaminti pati: jums reikės pusės citrinos, stiklinės cukraus ir stiklinės medaus. Medų sumaišykite su cukrumi ir išspauskite pusės citrinos sultis. Gerai išmaišykite mišinį ir penkioms minutėms įdėkite į mikrobangų krosnelę. Palaukite, kol mišinys šiek tiek atvės, tepkite jį ant medvilninių juostelių ir be jokio vargo pašalinsite nereikalingus plaukelius.
Taigi, cukrus tikrai nepelnytai pelnė gana prastą reputaciją. saikingas jo vartojimas nėra žalingas sveikatai, ir taip pat jį galima naudoti buityje valant dėmes, gaminant veiksmingą odos šveitiklį, ir kt.