Bazilikas – tai vienas populiariausių prieskonių, kuris neretai vadinamas karališkuoju. Šis prieskoninis augalas yra labai paplitęs Afrikoje (čia auga daugiausia šio prieskonio rūšių), Azijoje, Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Bazilikas pasižymi maloniu aromatu, savo kvapą išlaiko net ir sudžiovintas, todėl puikiai tinka gardinti įvairius patiekalus. Bazilikas taip pat puikiai tinka įvairių ligų gydymui bei prevencijai. Apie šio prieskoninio augalo naudą galima kalbėti tikrai daug, taigi, kokios yra svarbiausios baziliko savybės, kokie gali būti jo panaudojimo būdai ir kaip auginti šiuos prieskonius namuose?
Baziliko nauda
* Įrodyta, kad šis prieskoninis augalas padeda mažinti karščiavimą – jame gausu įvairių eterinių aliejų bei medžiagų, kurios veiksmingai kovoja su virusais ir bakterijomis;
* Bazilikas gali būti puikus vaistas sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Taip pat jis gali pagelbėti gydant astmą;
* Šiame prieskoniniame augale gausu vitamino C ir antioksidantų, kurie saugo širdį nuo laisvųjų radikalų žalos;
* Bazilikas gali padėti kovoti su prasta nuotaika, stresu ar net depresija. Taip pat šis augalas padeda mažinti kraujospūdį ir padeda įveikti nemigą;
* Šis prieskonis gali būti naudojamas ir išoriškai – jis padeda sumažinti akių paraudimą;
* Baziliko lapais galima patrinti vabzdžių įgeltas vietas ir sumažinti niežulį, o baziliko sultis sumaišius su medumi, galima efektyviai kovoti su odos grybeliu;
* Šis prieskonis – puikus vitamino K šaltinis. Be vitamino K nevyksta kalcio įsisavinimas, tad reguliarus baziliko vartojimas gali padėti palaikyti tinkamą kaulų tankumą. Jei su maistu vitamino K gaunama pakankamai, kaulo lūžių tikimybė sumažėja net 65 procentais;
* Šio kvapnaus augalo tiesiog nepakenčia didžiausi augalų kenkėjai – amarai, todėl baziliką galima sėti šiltnamiuose ar daržuose šalia kitų augalų. Tai padės apsaugoti būsimą derlių;
* Taip pat bazilikas puikiai tinka burnos ertmės dezinfekavimui, nes sunaikina net iki 99 % burnoje esančių bakterijų.
Baziliko panaudojimo būdai
* Jei skauda dantį, pasigaminkite baziliko nuovirą su nedideliu kiekiu druskos ir juo skalaukite burną;
* Jei susirgote sloga ar angina, pasigaminkite karšto baziliko antpilo – jam reikės vieno arbatinio šaukštelio smulkintos baziliko žolės ir stiklinės verdančio vandens. Šį antpilą palaikykite 8 valandas termose, nukoškite. Rekomenduojama gerti po pusę stiklinės tris kartų per dieną (geriausia – 20 minučių prieš valgį);
* Jei kankina kosulys, pasigaminkite stipresnio baziliko antpilo. Jį paruošite iš valgomojo šaukšto baziliko žolės ir stiklinės verdančio vandens. Šį antpilą rekomenduojama apvynioti rankšluosčiu ir palikti stovėti apie 40 minučių. Vėliau antpilą nukoškite, gerkite po trečdalį stiklinės keturis kartus per dieną 20 minučių prieš valgį;
* Jei sergate inkstų ar šlapimo pūslės uždegimu, jums taip pat gali pagelbėti šiltas baziliko antpilas;
* Jei susirgote pūlingu vidurinės ausies uždegimu, nemalonius simptomus numalšins šviežios baziliko sultys;
* Jei skundžiatės skrandžio skausmais, kelis baziliko lapelius užpilkite karštu vandeniu. Tokią „arbatą“ gerkite tarp valgių kelis kartus per dieną;
* Jei skauda galvą, jums padės baziliko inhaliacijos. Užvirkite vandenį su šaukštu džiovino baziliko ir keliomis saujelėmis šviežių baziliko lapų. Pavirkite kelias minutes, tuomet nukelkite puodą nuo ugnies, uždenkite galvą rankšluosčiu, ir kvėpuokite kylančiais garais.
Kaip auginti baziliką vazonėliuose?
Šis prieskoninis augalas vešės labiau, jei laikysitės šių svarbiausių taisyklių:
* Geriausia baziliką sėti balandžio mėnesį;
* Pasirinkite bazilikų rūšį: jei juos auginsite ant palangės, geriausia rinktis greitai augančias rūšis;
* Nusipirkite tinkamo dydžio vazonėlį. Paruoškite maitinamąjį substratą: lygiomis dalimis sumaišykite durpes, perlitą ir vermikulitą (parduotuvėse galima įsigyti jau paruošto mišinio). Supilkite mišinį į vazoną, šiek tiek paspauskite, suvilgykite vandeniu;
* Sėklas sudėkite maždaug pusės centimetro atstumu, ant viršaus užberkite šiek tiek žemių. Uždenkite vazonėlį plėvele, pastatykite saulėtoje vietoje;
* Kai dirvos paviršiuje pasirodys pirmieji bazilikų daigai, plėvelę nuimkite. Sėjinukus laistykite kasdien, tačiau darykite tai saikingai;
* Pasirodžius pirmiesiems bazilikų lapeliams, juos rekomenduojama pikuoti (praretinti) – tai užtikrins augalų stiprumą;
* Pasirodžius antrajai bazilikų lapų porai, prieskoninius augalus persodinkite į atskirus vazonėlius. Svarbu atsižvelgti į tai, kad bazilikų šaknys labai išsikeroja, tad vazonėliai turėtų būti bent 0,4 l talpos;
* Baziliko lapai išsaugos geriausias kvapo ir skonio savybes, jei pastebėję pirmuosius žiedus juos iš karto nugnybsite. Jei to nepadarysite, po žydėjimo bazilikas jau nebus tinkamas vartoti;
* Nors bazilikas yra gana atsparus, tačiau tuomet, jei oro temperatūra bus pernelyg žema, o patalpose bus labai drėgna, galimi grybeliniai susirgimai. Norėdami jų išvengti galite pagaminti svogūnų lukštų antpilą: 1:4 santykiu svogūnų lukštus užpilkite virintu vandeniu, palaikykite parą, ir nupurkškite augalus.
Nors bazilikas dažniausiai naudojamas džiovintas, tačiau įsitikinsite, kad šviežio prieskonio skonis yra visai kitoks. Jei baziliko auginimas ant palangės bus sėkmingas, šio prieskonio galėsite užšaldyti žiemai. Tai yra vienas naudingiausių prieskoninių augalų, todėl jo verta turėti kiekvienoje virtuvėje.