Imuniteto stiprinimu dažniausiai susirūpiname tik tada, kai pajuntame peršalimo simptomus, tačiau tam visada galima užbėgti už akių. Jei į savo mitybos racioną įtrauksite keletą naudingiausių natūralių produktų, peršalimo ligos jūsų tikrai negąsdins. Taigi, kokių natūralių produktų atsargas visuomet rekomenduojama papildyti?
Česnakas
Ši prieskoninė daržovė praverčia kone kas kartą, kuomet gaminame maistą. Česnakas dera kone visuose patiekaluose: šia prieskonine daržove galime gardinti įvairius žuvies ar mėsos patiekalus, bulves, salotas, sriubas, ir t.t. Česnakas ne tik padeda sustiprinti imunitetą, bet taip pat efektyviai valo kepenis ir padeda organizmui atsistatyti po didelio krūvio. Nors naudingiausia valgyti termiškai neapdorotą česnaką, tačiau daugelį žmonių gąsdina jo kvapas. Būtent todėl rekomenduojama nevalgyti česnako prieš miegą, o pavalgius kruopščiai išsivalyti dantis.
Imbiero šaknis
Imbiero šaknies gydomosios savybės buvo žinomos dar senovės Kinijoje. Imbieras neretai buvo vartojamas išoriškai: juo kariai gydydavo žaizdas. Šiandien imbiero gydomosios savybės tikrai nėra pamirštos, todėl juo neretai gardinama arbata ir įvairūs patiekalai (salotos, sriubos, košės, mėsos patiekalai, ir t.t.) Jame gausu retinolio, vitaminų B ir C. Imbieras stimuliuoja apetitą, gerina virškinimą, normalizuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą, o nėščioms moterims padeda išvengti rytinio pykinimo.
Citrina
Citrinos yra vertinamos dėl ypatingai didelės vitamino C koncentracijos, tad nieko keisto, kad jos neretai yra pasitelkiamos imuniteto stiprinimui. Citrinomis galima gardinti arbatas ir įvairius šaltus gėrimus, desertus, salotas, troškinius ir žuvies patiekalus. Per dieną pakanka suvalgyti vos pusę citrinos ir organizmas bus aprūpintas visa rekomenduojama vitamino C paros doze.
Medus
Medus dažnai vartojamas su įvairiomis žolelėmis ar uogomis, todėl jo naudingosios savybės yra dar labiau sustiprinamos. Stiprinant imunitetą kasdien rekomenduojama suvalgyti po šaukštą medaus ryte ir vakare: šis natūralus produktas ne tik sustiprins organizmo apsaugą, bet taip pat numalšins uždegimą. Jei skundžiatės energijos trūkumu, medų rekomenduojama sumaišyti su smulkintais graikiniais riešutais, – tai padės atstatyti jėgas.
Svogūnai
Svogūnai yra vienos pigiausių daržovių, kurios geba sustiprinti organizmo apsaugą. Šiose prieskoninėse daržovėse gausu natūralių antioksidantų, kurie padeda apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų žalos. Jei svogūnus valgysite reguliariai, apsaugosite kraujagysles nuo trombų ir pagerinsite virškinimą. Taip pat svogūnuose gausu medžiagų, kurios užkerta kelią bakterijų plitimui bei gerina magnio ir kalcio įsisavinimą.
Cinamonas
Šiame natūraliame prieskonyje gausu antioksidantų, gebančių sustiprinti organizmo apsaugą ir padedančių sumažinti vėžinių susirgimų riziką. Cinamone esanti medžiaga cinamaldehidas padeda organizmui kovoti su uždegimu, todėl šį prieskonį naudinga vartoti sergant peršalimo ligomis. Jei siekiate, kad organizmo apsauga būtų kiek įmanoma stipresnė, ketvirtadalį arbatinio šaukštelio cinamono sumaišykite su šaukšteliu medaus – tokiu „desertu“ mėgaukitės kasdien.
Ciberžolė
Dėl didelio sudėtyje esančio antioksidantų kiekio ciberžolė yra laikoma itin efektyviu prieskoniniu augalu, kuriuo naudinga gardinti įvairius patiekalus bei gėrimus. Įdomu tai, kad Azijoje ciberžolės arbata neretai yra vadinama skystuoju auksu: įrodyta, kad šis gėrimas padeda gydyti plaučių uždegimą, meningitą, ausų uždegimus, ir t.t. Jei pajustumėte pirmuosius peršalimo simptomus, neskubėkite į vaistinę: pirmiausia išbandykite ciberžolės arbatą, kurios poveikis gali jus nustebinti!
Špinatai
Špinatai yra viena tų daržovių, kuriose vitamino C kiekis yra itin didelis. Taigi, jei norite sustiprinti organizmo apsaugą ir išvengti įvairių ligų, tikrai vertėtų pagalvoti apie dažnesnį špinatų valgymą. Šios daržovės dera kone visuose patiekaluose: iš špinatų galite ruošti salotas, užtepėles, makaronų padažus ar net saldžius kepinius, kurie jus tikrai nustebins puikiu skoniu.
Kopūstai
Nors šiandien ši daržovė yra praradusi savo populiarumą, tačiau tikrai nepelnytai. Įdomu tai, kad kopūstuose yra daugiau vitamino C nei apelsinuose, todėl norintiems sustiprinti imunitetą tiesiog būtina dažniau valgyti kopūstų. Šiose daržovėse taip pat gausu vitamino K, kuris padeda sustiprinti širdis ir kraujagyslių sistemą. Naudinga valgyti ne tik šviežius, bet ir raugintus kopūstus, kuriuose naudingųjų savybių yra dar daugiau!
Šaltalankiai
Šiose ryškiaspalvėse uogose slypi ypatinga jėga, kuri gali padėti itin greitai įveikti peršalimo ligas. Šaltalankius naudinga vartoti labai įvairiai – pradedant šaltalankių arbatomis, ir baigiant maisto papildais. Šaltalankių uogas rekomenduojama valgyti atsigaunantiems po ligos bei linkusiems greitai peršalti: kasdien pakaks suvalgyti vos kelias šaltalankių uogas!
Svarainiai
Svarainiai neretai vadinami lietuviškomis citrinomis. O kaipgi kitaip – juk jie taip pat puikus vitamino C šaltinis! Svarainius rekomenduojama valgyti besiskundžiantiems skrandžio skausmais ar sulėtėjusia kraujotaka: svarainiuose esančios skaidulos gerina medžiagų apykaitą ir stimuliuoja virškinimo sistemą.
Spanguolės
Spanguolėse gausu organizmui reikalingų medžiagų: šių uogų sudėtyje yra vitaminų A, C, B2, B6 ir K1, magnio, geležies ir folio rūgšties. Mitybos specialistai spanguoles rekomenduoja valgyti patiriantiems daug streso ir sergantiems širdies ligomis. Šių uogų panaudojimo būdų yra iš tiesų nemažai: iš spanguolių galima virti kompotą, maišyti su medumi, gardinti įvairius patiekalus (pavyzdžiui, salotas), ir t.t.