Kivis – tai nacionalinis Kinijos vaisius, kuris dar vadinamas Kinijos agrastu. Prinokęs kivis yra pakankamai saldus, šis vaisius yra ne tik skanus, bet ir labai sveikas užkandis, o kiviais pagardinti patiekalai gali įgyti tiesiog pasakišką skonį. Priežasčių, kodėl kivius vertėtų įtraukti į mitybos racioną, tikrai gausu, taigi, kokios jų yra pačios svarbiausios?
Virškinimo gerinimas
Ląsteliena yra labai svarbi virškinimo procesui, todėl būtina valgyti pakankamai maisto produktų, kurioje yra šios medžiagos. Kiviai ne tik gerina virškinimą, bet taip pat padeda apsisaugoti nuo chemikalų kaupimosi storojoje žarnoje, kurie gali sukelti vėžį.
Puikus vitamino C šaltinis
Vitaminas C stiprina imunitetą ir padeda užkirsti kelią įvairioms ligoms, todėl svarbu pasirūpinti, kad gaunamas vitamino C kiekis būtų pakankamas. 100 gramų kivių yra net 71 mg vitamino C: kad ir kaip sunku patikėti, kiviai lenkia net rūgščiąsias citrinas, kuriose vitamino C yra vos 48 mg. Taip pat svarbu paminėti, kad kiviuose gausu vitaminų A, E ir K.
Apsauga nuo ligų
Kivių sėklose yra Omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda apsisaugoti nuo širdies ligų, mažina insulto tikimybę. Šviežiuose kiviuose gausu kalio, kuris yra būtinas normaliam širdies funkcionavimui (100 g šių vaisių yra net 312 mg kalio), todėl šiuos vaisius rekomenduojama valgyti esant aukštam kraujospūdžiui.
Energijos užtaisas
Jei jūsų nekankina skrandžio opa, rytą galite pradėti būtent nuo kivio valgymo. Tai padės jums įgauti kur kas daugiau jėgų, ir dienos metu jausitės žvalesni. Galite būti nustebinti, kad kiviai veikia dar geriau nei kava!
Pagalba metant svorį
Norvegijoje vis labiau populiarėja kivių dieta, kuri vilioja žadamais rezultatais. Dietos principas yra gana paprastas – kasdien reikia suvalgyti bent du ar tris kivius. Kivių sudėtyje gausu skaidulų ir labai nedaug cukraus, todėl suvalgius šių vaisių nepatiriamas staigus insulino šoktelėjimas (būtent todėl riebalų kaupimas yra pristabdomas).
Apsauga nuo akių ligų
Kiviai padeda apsisaugoti nuo įvairių akių ligų. Viena jų – tai geltonosios dėmės degeneracija, kuri diagnozuojama ne taip ir retai. Atlikti tyrimai parodė, kad per dieną suvalgant 2-3 kivius rizika susirgti šia liga sumažėja net 36 procentais.
Šarmų balanso atkūrimas
Statistika rodo, kad organizmą rūgštinančių produktų vartojama gerokai per daug, todėl šarmų balanso atkūrimas yra tiesiog būtinas. Kiviai – vieni labiausiai šarminančių vaisių, todėl jų valgymas gali būti net labai naudingas. Tinkama šarmų ir rūgščių pusiausvyra lemia kur kas kokybiškesnį miegą, mažina artrito pavojų, apsaugo nuo kaulų tankio retėjimo.
Odos apsauga
Kiviai – natūralus vitamino E šaltinis, todėl šie vaisiai naudingi ne tik organizmo procesams, bet taip pat ir jūsų grožiui. Vitaminas E veikia kaip natūralus antioksidantas, kuris apsaugo odą nuo degeneracijos, padeda išlaikyti jos elastingumą.
Žalieji kokteiliai su kiviais
Žalieji kokteiliai – puikus sveikatos šaltinis ir tikras energijos užtaisas. Dažniausiai šie kokteiliai geriami pusryčių metu, tačiau juos taip pat galima gerti ir per pietus. Nors kartais žalieji kokteiliai yra gaminami iš to, kas yra „po ranka“, tačiau jie bus kur kas naudingesni, jei produktus pasirinksite tinkamai. Taigi, kokius kokteilius galima pasigaminti iš kivių bei kitų vaisių ir daržovių?
Žaliasis pavasario kokteilis
Jums reikės:
1 banano, 2 kivių, 1 saliero stiebo, saujos šviežių kiaulpienių lapų, saujos špinatų ir 100 ml vandens (arba pagal poreikį).
Kaip gaminti?
Kiaulpienių lapus ir špinatus gerai nuplaukite ir nusausinkite. Nulupkite kivius ir bananą, supjaustykite į kelias dalis, saliero stiebą susmulkinkite. Visus šiuos ingredientus sudėkite į elektrinį plakiklį, įpilkite vandens, ir gerai išplakite.
Gaivus kokteilis su kiviais
Jums reikės:
4 kivių, 2 mėtos lapelių, 2 valgomųjų šaukštų kokosų pieno, 100 ml vandens, 5 ledo kubelių.
Kaip gaminti?
Nulupkite kivius, supjaustykite. Į elektrinį plaktuvą įdėkite kivius ir mėtas, sutrinkite šiuos ingredientus. Įpilkite vandenį ir kokosų pieną, viską išplakite, patiekite su smulkintais ledo kubeliais.
Iškrovos dienos kokteilis su kiviais
Jums reikės:
1 kivio, 2 citrinos griežinėlių, saujelės petražolių, 4 mėtos lapelių, 1 šaukšto medaus, 100 ml vandens.
Kaip gaminti?
Nulupkite ir supjaustykite kivį, sutrinkite citrinos griežinėlius (trinkite su žievele), susmulkinkite petražoles ir mėtų lapelius. Visus ingredientus supilkite į elektrinį plakiklį, įpilkite vandens, įdėkite medaus. Viską gerai išplakite.
Desertinis kokteilis su kiviais
Jums reikės:
300 ml sojų pieno, 2 bananų, 2 kivių, 1 kriaušės, 1 šaukštelio vanilinio cukraus.
Kaip gaminti?
Vaisius nulupkite ir supjaustykite gabalėliais. Šiuos ingredientus įdėkite į elektrinį plakiklį, supilkite sojų pieną, įberkite vanilinio cukraus. Viską gerai išplakite.
Kokteiliai su kiviais ne tik skanūs, bet ir labai sotūs bei naudingi. Tai – tik vienas iš būdų, kaip šiuos vaisius įtraukti į savo mitybos racioną: kiviai gali būti valgomi ir vieni ar su kitais maisto produktais.