Džiovinti vaisiai – puikus užkandis, kuomet norisi kažko saldaus. Įdomu tai, kad 100 gramų džiovintų vaisių yra kur ks daugiau naudingų mikroelementų nei šviežiuose: norint gauti tokį pat medžiagų kiekį, gali tekti suvalgyti net kilogramą šviežių vaisių. Džiovintuose vaisiuose išlieka ne tik natūralus cukrus, bet taip pat ir vitaminai bei skaidulos, todėl organizmas yra aprūpinamas įvairiomis medžiagomis. Tereikia pasirinkti tokius vaisius, kurie turi daugiausia naudingų savybių, ir tai gali turėti teigiamą poveikį jūsų sveikatai. Taigi, kokius džiovintus vaisius vertėtų valgyti dažniau?
Razinos
- Reguliarus razinų valgymas užkerta kelią peršalimo ligoms;
- Razinos padeda reguliuoti cholesterolio kiekis kraujyje ir gerina virškinimo procesą;
- Razinose gausu organizmui naudingų mineralų: kalio, kalcio, natrio ir magnio;
- Razinos yra puiki pagalba kosėjant: rekomenduojama 30 g razinų apie valandą palaikyti vandenyje, ir tuomet suvalgyti.
Džiovintos datulės
- Džiovintos datulės yra puikus skaidulų šaltinis: 100 g datulių yra net 85 g skaidulų;
- Datulės greitai suteikia sotumo jausmą ir gerina virškinimą;
- Datulėse gausu geležies, todėl jos gali padėti išvengti mažakraujystės;
- Šiuose džiovintuose vaisiuose esantis magnis, manganas ir selenas stiprina kaulus ir gerina kraujo kokybę;
- Datulės – puikus energijos šaltinis;
- Datulėse gausu kalio, kuris efektyviai valo kraujagysles ir padeda išvengti insulto.
Džiovinti abrikosai
- Džiovinti abrikosai – puikus kalio, geležies ir fosforo šaltinis;
- Šie džiovinti vaisiai padeda palaikyti sveiką širdį;
- Reguliarus džiovintų abrikosų valgymas padeda pagerinti nervų sistemos veiklą, mažina įtampą ir nerimą;
- Šie džiovinti vaisiai yra puikus energijos užtaisas: pakanka vos kelių džiovintų abrikosų, ir darbingumas taps kur kas didesnis;
- Jei siekiama išvalyti žarnyną, pakanka suvalgyti 100-150 g vandenyje išmirkytų abrikosų;
- Džiovinti abrikosai palaiko druskų pusiausvyrą organizme.
Džiovintos slyvos
- Džiovintos slyvos efektyviai kovoja su vidurių užkietėjimu – pakanka suvalgyti vos kelis džiovintus vaisius;
- Džiovintose slyvose gausu vitamino C, todėl šie džiovinti vaisiai saugo nuo peršalimo ligų ir padeda stiprinti imunitetą;
- Džiovintose slyvose esantis vitaminas A padeda stiprinti regėjimą;
- Reguliarus džiovintų slyvų valgymas stiprina raumenų sistemą ir suteikia daugiau energijos;
- Šiuose džiovintuose vaisiuose gausu geležies, kuri gerina kraujo kokybę ir padeda išvengti mažakraujystės.
Džiovinti obuoliai
- Džiovintuose obuoliuose gausu vitamino C, kuris padeda stiprinti imunitetą ir gerina geležies įsisavinimą;
- Džiovinti obuoliai suteikia net 6 kartus daugiau energijos nei švieži;
- Šie džiovinti vaisiai stiprina kaulus ir dantis, padeda palaikyti dantenų sveikatą;
- Džiovintuose obuoliuose gausu ląstelienos, kuri gerina virškinimą.
Džiovintos kriaušės
- Džiovintose kriaušėse gausu angliavandenių, kurie yra lengvi įsisavinami;
- Šie džiovinti vaisiai suteikia energijos ir gali pagerinti darbingumą;
- Džiovintos kriaušės turi nemažai rauginių medžiagų, kurios ypač naudingos sergant žarnyno ligomis, viduriuojant;
- Taip pat šie džiovinti vaisiai šalina iš organizmo toksinus bei sunkiųjų metalų druskas.
Džiovintos figos
- Džiovintose figose gausu geležies, todėl jas rekomenduojama valgyti sergant mažakraujyste;
- Jei vargina vidurių užkietėjimas, rekomenduojama suvalgyti kelias vandenyje išmirkytas figas;
- Džiovintos figos valo kepenis ir padeda normalizuoti jų veiklą;
- Šie džiovinti vaisiai padeda stiprinti imunitetą ir saugo nuo peršalimo ligų;
- Taip pat figose gausu beta karoteno, fosforo, natrio, kalio, magnio, B grupės vitaminų, antioksidantų ir aminorūgščių.
Džiovinti ananasai
- Džiovintuose ananasuose gausu ląstelienos, kuri gerina virškinimo procesą;
- Šiuose džiovintuose vaisiuose esančios maistinės skaidulos padeda palaikyti normalų cholesterolio kiekį kraujyje;
- Jei džiovintais ananasais mėgausitės reguliariai, sumažinsite širdies ligų riziką;
- Viena iš džiovintų ananasų sudėtyje esančių medžiagų beta karotinas mažina susirgimo astma riziką;
- Kaip ir švieži ananasai, šie džiovinti vaisiai padeda apsaugoti odą nuo žalingo aplinkos poveikio, palaiko sveiką odos tekstūrą, didina odos elastingumą.
Džiovintos papajos
- Džiovintos papajos – tikra vitaminų bomba. Šiuose džiovintuose vaisiuose yra didelis kiekis vandenyje tirpstančių vitaminų, kuriuos organizmas labai lengvai įsisavina;
- Taip pat džiovintose papajose gausu cinko, kalio, geležies ir magnio. Šios mineralinės medžiagos padeda palaikyti širdies sveikatą, gerina kraujo kokybę ir padeda apsisaugoti nuo mažakraujystės;
- Šiuose egzotiniuose vaisiuose esantis papainas gerina medžiagų apykaitą ir padeda palaikyti odos skaistumą.
Džiovintos vyšnios
- Džiovintose vyšniose gausu geležies, kuri labai svarbi medžiagų apykaitai bei raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Geležis dalyvauja hemoglobino susidaryme, deguonies pernešime bei imuniteto formavimęsi, todėl pakankamas šio mineralo kiekis yra tiesiog būtinas;
- Šiuose kaulavaisiuose esantis vitaminas A padeda įsisavinti geležį, palaiko imuninės sistemos veiklą, ir padeda išsaugoti gerą regėjimą;
- Džiovintos vyšnios – puikus kalio šaltinis. Šis mikroelementas padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, gerina raumenų funkcionavimą ir reguliuoja kraujospūdį.
Nors dažnais atvejais džiovinti vaisiai yra net labai naudingi, tačiau vyresnio amžiaus žmonėms juos reikėtų valgyti atsargiai. Džiovintuose vaisiuose gausu fosforo, kurio perteklius gali apsunkinti vitamino D įsisavinimą ir sutrikdyti kalcio pusiausvyrą organizme. Džiovinti vaisiai nerekomenduojami sergantiems inkstų ar kepenų ligomis. Kad ir kokią naudą žadėtų įvairūs džiovinti vaisiai, tačiau jais vertėtų mėgautis saikingai – nepamirškite, kad juose cukraus kiekis yra kelis kartus didesnis nei šviežiuose vaisiuose.