Manote, kad sveiki tik tie patiekalai, kurie nėra pagardinti jokiais prieskoniais? Anaiptol! Nors mitybos specialistai rekomenduoja vartoti mažiau druskos, tačiau ja prieskonių asortimentas tikrai neapsiriboja. Jei norite suteikti patiekalams šiek tiek aštrumo, gardinkite juos čili pipirais – šie prieskoniai ne tik suteikia maistui savitą skonį, bet taip pat yra labai naudingi. Dvejojate? Tikrai be reikalo: štai – net 6 priežastys, kodėl verta patiekalus gardinti čili pipirais.
Kova su cholesteroliu
Cholesterolis daugumai skamba kaip keiksmažodis – ypatingai tada, jei kraujo tyrimai parodo jo perteklių. Tokiu atveju dažniausiai ieškoma vaistų, kurie padėtų kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, tačiau neieškoma natūralių būdų tai padaryti. Jei patiekalus gardinsite čili pipirais, cholesterolio įsisavinimas taps mažesnis, nes didžioji dalis jo tiesiog pasišalins. Valgant čili pipirais pagardintą maistą gerinama kraujo apytaka, todėl tai gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų.
Vitaminas C
Nors tai gali atrodyti neįtikėtina, tačiau šviežiuose čili pipiruose vitamino C yra dar daugiau nei citrusiniuose vaisiuose, todėl tai – dar viena priežastis, kodėl nereikėtų vengti šių prieskoninių daržovių. Žinoma, suvalgomo čili pipiro kiekis įprastai yra mažesnis nei citrusinių vaisių, tačiau, kaip sakoma ,– lašas po lašo..
Endorfinų gamyba
Endorfinai – tai hormonai, kurie malšina skausmą ir sukelia euforiją. Tokią būseną gali sukelti ilgų distancijų bėgimas arba tam tikrų maisto produktų valgymas. Čili pipirai skatina endorfinų gamybą, todėl tokių prieskonių vartojimas gali duoti akivaizdžią naudą.
Kankina energijos stoka?
Čili pipirais pagardintas maistas suteikia daugiau žvalumo ir energingumo. Aštrokas mistas gali turėti tokį pat poveikį kaip ir kava, todėl tuomet, jei stokojate energijos, tiesiog dažniau pagardinkite maistą čili pipirais.
Apsauga nuo uždegimų
Čili pipiruose yra kapsaicino, kuris skystina kraują ir padeda apsisaugoti nuo uždegimų. Teigiama, kad kepenyse ši medžiaga yra paverčiama junginiu, kuris neutralizuoja laisvuosius radikalus bei saugo nuo uždegimų.
Nauda akims
Čili pipiruose gausu betakaroteno, kuris organizme tampa vitaminu A. Niekam ne paslaptis, kad šis vitaminas yra itin naudingas akims, tačiau tuo vitamino A nauda neapsiriboja: taip pat jis padeda palaikyti organizmo ląstelių gyvybingumą bei palaiko gleivinės sveikatą.
Nors dažniausiai čili pipirai yra naudojami džiovinti ir sumalti, tačiau jie bus kur ks naudingesni, jei maistą gardinsite šviežiomis čili pipirų ankštimis. Persistengti nereikėtų: atminkite, kad šis prieskonis yra labai aitrus, todėl gamindami įsitikinkite, ar patiekalai netapo pernelyg aštrūs.