Jaučiatės pavargusios, išsekusios? Vargina sveikatos sutrikimai? Slenka ir lūžinėja plaukai? Sluoksniuojasi nagai? Galbūt Jūsų organizmui trūksta vitaminų?
Vitaminas A (retinolis)
- skatina augimo procesus;
- gerina regėjimą;
- didina atsparumą infekcinėms ligoms;
- būtinas odos ir gleivinių epiteliui susidaryti;
- tai vienas iš vitaminų, padedančių organizmui nesenti.
Trūkstant vitamino A padidėja polinkis sirgti infekcinėmis ligomis, galimi augimo, regėjimo sutrikimai, vištakumas (regėjimo susilpnėjimas prieblandoje), sausėja akies gleivinė, gali sulėtėti organizmo reakcijos, varginti spuogai, odos išsausėjimas. Žmogui reikia apie 1,5 mg vitamino A per parą. Veikiamas deguonies ir šviesos vitaminas A yra, todėl produktus laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.
Vitamino A šaltiniai: kepenys, pienas, sviestas, grietinė, kiaušinio trynys, žuvų taukai.
Daržovėse, vaisiuose ir uogose (kopūstuose, morkose, špinatuose, rūgštynėse, paprikoje, moliūguose, pomidoruose, abrikosuose, apelsinuose, šermukšnio, šaltalankio uogose) yra provitamino karotino, kuris žmogaus organizme virsta A vitaminu.
Vitaminas D (kalciferolis)
- skatina kalcio patekimą į kaulus;
- reikalingas augimui ir skeleto formavimui;
- stiprina dantis;
- saugo nuo rachito.
Trūkstant vitamino D susergama rachitu, padidėja kaulų lūžių, kaulų deformacijų rizika, jaučiamas energijos trūkumas, silpnėja imunitetas. Žmogui reikia apie 0,025 mg vitamino D per parą. Daugiau šio vitamino reikia nėščioms ar kūdikius maitinančioms moterims, vaikams.
Vitamino D šaltiniai: žuvų taukai, pienas, sviestas, grietinė, kiaušiniai, kepenys, alaus mielės, grūdų gemalai. Taip pat vitaminas D susidaro iš provitaminų odoje, ją veikiant saulės spinduliams.
Vitaminas E (tokoferolis)
- padeda tvirtėti raumenims, apsaugo juos nuo pervargimo;
- svarbus normaliam nėštumui ir vaisiaus vystymuisi;
- skatina karotinų virtimą vitaminu A;
- reguliuoja gyvybinius procesus;
- dalyvauja medžiagų apykaitoje;
- pasižymi antioksidacinėmis savybėmis;
- skatina ilgaamžiškumą.
Trūkstant vitamino E silpsta raumenys, silpnėja lytinis pajėgumas, sutrinka kraujotaka. Žmogui reikia apie 20-30 mg vitamino E per parą.
Vitamino E šaltiniai: augaliniai aliejai, grūdai, grūdų daigai, pipirnė, pupos, žalieji žirneliai, morkos, salotos, Briuselio kopūstai, mėlynės.
Vitaminas C (askorbino rūgštis)
- svarbus baltymų apykaitos procesams;
- svarbus kapiliarų sienelėms, jų elastingumui;
- svarbus endokrininei sistemai;
- pasižymi antioksidacinėmis savybėmis;
Trūkstant vitamino C mažėja organizmo atsparumas infekcinėms ligoms, stresui, toksinams, kamuoja galvos, pilvo skausmai, padidėja kapiliarų trapumas, gali kraujuoti dantenos, lėtai gyja žaizdos, sutrinka širdies veikla, medžiagų apykaita, kaupiasi cholesterinas, žmogus gali dusti, greitai pavargti. Žmogui reikia apie 60-100 mg vitamino C per parą.
Vitamino C šaltiniai: džiovintos erškėtuogės, šermukšnių uogos, juodieji serbentai, kopūstai, rūgštynės, krapai, petražolių lapai, citrusiniai vaisiai.
Vitaminas B1 (tiaminas)
- slopina centrinės nervų sistemos dirglumą;
- dalyvauja angliavandenių apykaitoje;
- normalizuoja širdies veiklą;
- gerina miegą;
Trūkstant vitamino B1 prarandamas apetitas, mažėja svoris, sutrinka virškinimas, jaučiamas psichinis nuovargis, sutrinka atmintis, gali apimti depresija. Žmogui reikia apie 2-3 mg vitamino B1 per parą. Daugiau šio vitamino reikia nėščioms ar kūdikį maitinančioms moterims bei žmonėms dirbantiems įtemptą protinį darbą.
Vitamino B1 šaltiniai: grūdai, mielės, kepenys, inkstai, mėsa, pupelės, bulvės, žalieji žirneliai, špinatai, pienas, riešutai.
Vitaminas B2 (riboflavinas)
- būtinas angliavandenių, riebalų ir baltymų „deginimui“;
- skatina augimą ir svorio didėjimą augant;
- gerina regėjimą;
Trūkstant vitamino B2 sausėja oda, trūkinėja lūpų i vokų kampučiai, slenka plaukai, nagai pasidaro trapūs, silpnėja regėjimas, peršti akis, sutrinka leukocitų gamyba, gali atsirasti mažakraujystė, sutrikti augimas. Žmogui reikia apie 1,5-2,6 mg vitamino B2 per parą. Vitamino B2 poreikis padidėja riebiai maitinantis.
Vitamino B2 šaltiniai: svogūnai, špinatai, šparaginės pupelės, pienas, kepenys, kiaušiniai, mėsa, mielės, grūdai, pupelės, grikių ir avižų kruopos, daiginti kviečiai.
Vitaminas B6 (piridoksinas)
- būtinas baltymų, riebalų ir geležies apykaitai;
- svarbus kraujo gamybai;
- gerina nervų sistemos veiklą;
- gerina skrandžio ir kepenų veiklą;
Trūkstant vitamino B6 žmogus tampa nervingas, dirglus, jaučiamas energijos trūkumas, nuovargis, gali apimti depresija, kamuoti nemiga, virškinimo sutrikimai, mažakraujystė, gali tirpti rankos, atsirasti mėšlungis. Didelis šio vitamino kiekis maiste didina rūgštingumą. Žmogui reikia apie 1,5-3 mg vitamino B6 per parą. Daugiau šio vitamino reikia nėščioms moterims, senyvo amžiaus žmonėms, vartojant daug medikamentų ar dirbant sunkų fizinį darbą.
Vitamino B6 šaltiniai: mielės, kepenys, varškė, žirniai, bulvės, kopūstai, morkos, riešutai, kviečių sėlenos, žuvis.
Vitaminas B12 (kobalaminas)
- svarbus baltymų apykaitos procese;
- skatina vaiko augimą, stiprina sveikatą;
- svarbus kraujodarai.
Trūkstant vitamino B12 sutrinka virškinimo trakto veikla, susergama mažakraujyste. Žmogui reikia apie 0,003 mg vitamino B12 per parą.
Vitamino B12 šaltiniai: kepenys, inkstai, širdis, žuvis, neriebi varškė, vištiena, jautiena, kiaušiniai.
Vitaminas P (bioflavonoidai)
- stiprina kapiliarus, didina jų atsparumą;
- mažina kraujagyslių sienelių pralaidumą;
Trūkstant vitamino P atsiranda kraujosruvų, jaučiamas silpnumas, nuovargis.
Vitamino P šaltiniai: serbentai, spanguolės, vyšnios trešnės, agrastai, obuoliai.
Vitaminas PP (niacinas, vitaminas B3)
- dalyvauja energijos gamybos ir kaupimo procesuose;
- padeda ląstelėms kvėpuoti, perneša deguonį;
- normalizuoja kepenų funkciją;
- padeda funkcionuoti nervų sistemai.
Trūkstant vitamino P (B3) sutrinka miegas, atmintis, skauda galvą, sumažėja apetitas, žmogus tampa irzlus.
Vitamino PP šaltiniai: grikiai, žirniai, pupos, grikių kruopos, mielės, mėsa, žuvis, daiginti grūdai, rupi duona.
Vitaminas K (filochinonas)
- dalyvauja kraujo krešėjimo procesuose;
- stabdo kraujavimą;
- dalyvauja kaulų atnaujinimo procesuose;
- didina organizmo atsparumą infekcinėms ligoms.
Trūkstant vitamino K sutrinka kraujo krešamumas, prasideda įvairūs kraujavimai vidaus organuose, kraujuoja dantenos. Žmogui reikia apie 1-2 mg vitamino K per parą. Šį vitaminą gamina ir žarnyno bakterijos.
Vitamino K šaltiniai: liucerna, salotos, špinatai, bulvės, kopūstai, pomidorai, šermukšnių uogos.
Vitaminas N (lipoinė rūgštis)
- skatina augimą;
- saugo organizmą nuo toksinių medžiagų (švino, gyvsidabrio, arseno ir kt.) poveikio;
- saugo kepenis nuo suriebėjimo.
Žmogui reikia apie 0,5 mg vitamino N per parą.
Vitamino N šaltiniai: kopūstai, ryžiai, pienas.
Vitaminas H (biotinas)
- reguliuoja nervų sistemą;
- dalyvauja riebalų apykaitoje;
- reikalingas nagams ir plaukams;
- svarbus nėščioms ir maitinančioms moterims.
Trūkstant vitamino H prasideda odos uždegimas, pleiskanojimas, nerviniai sutrikimai, išsekimas, raumenų skausmai. Žmogui reikia apie 0,1-0,3 mg vitamino H per parą.
Vitamino H šaltiniai: mielės, kepenys, inkstai, kiaušiniai, kukurūzai, žirniai, avižinės kruopos, pienas.