Į Europą agurkai buvo atvežti iš Indijos arba iš Egipto. Pirmiausia šios daržovės pasiekė senovės Graikiją, o vėliau, kai gydytojai ėmė kalbėti apie agurkų naudą, šis maisto produktas išpopuliarėjo ir kitose Europos šalyse. Lietuvos teritorijoje šios daržovės yra žinomos dar nuo 1428 metų, o šiandien turbūt dažnam mūsų būtų sunku įsivaizduoti salotas be šios daržovės. Gerai tai, kad agurkai yra ne tik skanūs, bet taip pat ir naudingi, tad apžvelkime pagrindines jų naudingąsias savybes.
Kaulų būklės gerinimas
Agurkuose yra vitamino K, kuris yra tiesiog būtinas palaikyti kaulų sveikatą. Suvalgę vos kelis nenuluptus agurkus gausite daugiau nei penktadalį rekomenduojamos vitamino K dienos normos. Svarbu žinoti, kad šis vitaminas dalyvauja kaulų atsinaujinimo procesuose, mažina osteoporozės bei kaulų lūžių riziką.
Vitaminai ir mineralai
Agurkų sudėtyje yra vitaminų A, B ir C, kurie padeda stiprinti imuninę sistemą ir suteikia daugiau energijos. Vos vieno agurko žievėje yra net 12 procentų rekomenduojamos vitamino C dienos normos, todėl patartina valgyti tik nuplautus agurkus jų nenulupus. Taip pat agurkuose gausu kalio, magnio ir silicio – šie mineralai turi teigiamą poveikį odos būklei.
Puikus ląstelienos šaltinis
Jei skundžiatės suprastėjusiu virškinimu, vertėtų pagalvoti apie dažnesnį agurkų valgymą. Šios daržovės yra puikus ląstelienos šaltinis, tad tuomet, jei agurkus valgysite reguliariai, pagerinsite žarnyno peristaltiką.
Širdies ir kraujagyslių sveikata
Agurkuose gausu antioksidantų, kurie padeda sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Neseniai buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo asmenys su padidėjusiu kraujo lipidų kiekiu. Tyrimo dalyviai kasdien turėjo vartoti džiovintų agurkų ekstraktą, o praėjus šešioms savaitėms jau buvo galima pastebėti teigiamus pokyčius. Buvo nustatyta, kad blogojo cholesterolio kiekis kraujyje tapo gerokai mažesnis, be to, sumažėjo ir trigliceridų kiekis.
Nekaloringas produktas
Jei norite numesti svorio, agurkai turėtų būti vienas tų produktų, kurį tiesiog būtina įtraukti į savo mitybos racioną. 100 gramų agurkų yra vos 14 kalorijų, todėl net ir tada, jei labai mėgstate agurkus, ši daržovė tikrai netaps padidėjusio svorio kaltininke.
Toksinų šalinimas
Agurkuose esančios medžiagos tarsi siurblys surenka organizmui nereikalingas medžiagas, kurios yra pašalinamos virškinimo metu. Jei siekiate išvalyti organizmą nuo toksinų, šviežius agurkus vertėtų valgyti dažniau.
Mažesnė vėžio rizika
Agurkuose yra natūralių medžiagų lignanų, kurie pasižymi antibakteriniu, antivirusiniu, priešgrybeliniu ir antioksidaciniu poveikiu. Mokslininkų teigimu, lignanai padeda užkirsti kelią krūties, kiaušidžių, gimdos ir prostatos vėžiui, todėl agurkus tikrai pravartu įtraukti į savo mitybos racioną.
Organizmas aprūpinamas vandens atsargomis
Šviežių agurkų sudėtyje yra net 90 procentų vandens, todėl šios daržovės gali padėti organizmą aprūpinti vandeniu. Jei vasaros metu geriate pernelyg mažai vandens, puikia alternatyva gali būti salotos su agurkais.
Salotų su agurkais receptai
- Agurkų salotos su pievagrybiais: reikės kelių vidutinio dydžio agurkų, kelių ridikėlių, gūželės sviestinių salotų, 200 g pievagrybių, arbatinio šaukštelio bazilikų, 2 valgomųjų šaukštų aliejaus, šaukštelio citrinos sulčių, šaukštelio medaus, žiupsnelio juodųjų pipirų. Suplėšykite salotų lapus, pasmulkinkite bazilikus. Pievagrybius, ridikėlius ir agurkus supjaustykite griežinėliais. Viską sudėkite į vieną indą, įpilkite citrinos sulčių ir aliejaus, įdėkite medaus, įberkite druskos ir pipirų. Viską gerai sumaišykite, patiekite skaidraus stiklo inde.
- Salotos su agurkais ir šonine: reikės 2 saujų šviežių salotų lapų, 2 vidutinio dydžio agurkų, 400 g rūkytos šoninės, arbatinio šaukštelio smulkintų petražolių, arbatinio šaukštelio smulkintų krapų, 3 skiltelių česnako, 4 valgomųjų šaukštų aliejaus, 2 šaukštelių šviežiai spaustų citrinos sulčių, arbatinio šaukštelio sojų padažo, 10 g šviežios imbiero šaknies, žiupsnelio druskos. Salotas nuplaukite ir nusausinkite, sudėkite į sandarią dėžutę, ir apie valandą laikykite šaldytuve (tai suteiks salotoms traškumo). Šoninę supjaustykite juostelėmis, be riebalų paskrudinkite keptuvėje arba orkaitėje. Agurkus supjaustykite griežinėliais, sudėkite į gilesnį dubenį. Sutarkuokite imbiero šaknį, nulupkite česnakus, susmulkinkite. Imbierą ir česnaką sumaišykite su aliejumi, citrinos sultimis ir sojų padažu, užpilkite ant agurkų. Paberkite šiek tiek druskos (pagal skonį), palikite valandą marinuotis. Į salotų dubenį sudėkite plėšytus salotų lapus, sudėkite nuvarvintus agurkus, sudėliokite šoninę. Papuoškite krapais ir petražolėmis.
- Avokadų ir agurkų salotos: reikės kelių vidutinio dydžio agurkų, avokado, saujos salotų lapų, 3 šaukštelių citrinos sulčių, 20 g smulkintų krapų, arbatinio šaukštelio druskos, žiupsnelio juodųjų pipirų, 2 šaukštų linų sėmenų aliejaus. Nuplaukite agurkus ir supjaustykite griežinėliais. Nulupkite avokadą, supjaustykite nedideliais gabaliukais. Susmulkinkite salotų lapus, dėkite į dubenį su avokadais ir agurkais. Užpilkite citrinos sulčių, įberkite druskos, pipirų ir krapų, sumaišykite su sėmenų aliejumi. Salotas 20-30 min palaikykite šaldytuve (palaukite, kol citrinos sultys ir sėmenų aliejus įsigers į daržoves), ir tuomet patiekite.
Svarbu žinoti, kad naudinga valgyti ne tik šviežius, bet taip pat ir marinuotus ar raugintus agurkus, tad mėgautis šiomis daržovėmis rekomenduojama ištisus metus!