Morka – viena naudingiausių Lietuvoje auginamų daržovių, turtingiausias vitamino A šaltinis. Svarbiausia morkose esanti medžiaga - beta karotinas, kuris patekęs į žmogaus organizmą virsta vitaminu A. Taip pat morkose gausu B grupės vitaminų, vitaminų C, D ir E, kalio, kalcio bei kitų mineralinių medžiagų.
Nenuostabu, kad susirūpinusios sveika gyvensena, ar užkluptos sveikatos problemų, dažniausiai prisimename morkų sultis.
Taigi, kuo naudingos morkų sultys?
Morkų sultys:
* gerina regėjimą, todėl jas patariama gerti sergant trumparegyste, vištakumu, augant ant vokų miežiui;
* stiprina imunitetą, didina organizmo atsparumą infekcijoms;
* stiprina nervų sistemą, suteikia žvalumo ir energijos;
* mažina cholesterolio kiekį kraujyje;
* normalizuoja medžiagų apykaitą, gerina apetitą;
*mažina skrandžio sulčių rūgštingumą;
* lygina ir švelnina odą, gerina plaukų ir nagų struktūrą;
* mažina riziką susirgti onkologinėmis ligomis.
Ką dar turėtume žinoti?
* Morkų sultys turi būti ką tik išspaustos iš šviežių, kokybiškų morkų. Jeigu jos paliekamos pastovėti, sulčių vertingosios savybės sunyksta.
* Morkų sultys gali būti maišomos su kitomis daržovių ar vaisių sultimis.
* Šviežiai išspaustas morkų sultis reikia pagardinti grietinėle arba aliejumi, taip organizmas lengviau įsisavina karotiną.
* Morkų sultys geriamos iš karto, tačiau mažais gurkšneliais, neskubant, geriausia - per šiaudelį.
* Maišant sultis nepatariama naudoti metalinių įrankių. Maišykite mediniu arba plastikiniu šaukštu.
* Nereikia piktnaudžiauti morkų sultimis. Per didelis jų kiekis apkrauna kepenis. Be to gali pagelsti oda. Per dieną rekomenduojama išgerti ne daugiau kaip pusę litro morkų sulčių.
* Morkų sulčių negalima gerti paūmėjus opaligei ar viduriuojant.