Į Lietuvą cukinijos atkeliavo iš Amerikos, o šiandien šios daržovės yra neatsiejama įvairių patiekalų receptų dalimi. Įdomu tai, kad savo „gimtinėje“ cukinijos buvo auginamos kaip dekoratyviniai augalai, o valgomos buvo tik šių daržovių sėklos. Tik XVII amžiuje buvo nuspręsta, kad cukinijos puikiai tinka ir maisto gamybai, todėl šiandien galime mėgautis tikrai puikaus skonio patiekalais. Priežasčių, kodėl verta valgyti cukinijas, yra tikrai nemažai. Viena jų yra tai, kad cukinijos yra labai nekaloringos daržovės – 100 gramų cukinijų yra vos 16 kalorijų! Ir tai – tik vienas iš daugybės cukinijų privalumų, taigi, pravartu apžvelgti ir kitus.
Vitaminai ir mineralai
Cukinijose gausu kalio, ląstelienos, fosforo, B grupės vitaminų, vitaminų C ir A. Karotino cukinijose yra daugiau nei morkose, todėl tai yra tikrai svari priežastis, kodėl šias daržoves vertėtų įtraukti į savo mitybos racioną. Vis dėlto, svarbu žinoti, kad naudingiausios yra jaunos cukinijos – jei jos yra peraugusios, vitaminų ir mineralų kiekis tampa ženkliai mažesnis.
Pagalba lieknėjantiems
Norintys numesti svorio neretai suka galvą, kokius maisto produktus vertėtų įtraukti į savo mitybos racioną. Galite būti užtikrinti, kad cukinijos bus vienas geriausių pasirinkimų – šiose daržovėse yra net 95 procentai vandens, cukinijos leidžia greitai pajusti sotumą, todėl galima išvengti persivalgymo. Patiekalų, kurių gamybai reikalingos cukinijos, yra tikrai daug, todėl šias daržoves galima valgyti kone kasdien.
Širdies ligų prevencija
Cukinijose gausu kalio, kuris didina kraujagyslių spindį, reguliuoja arterinį kraujo spaudimą ir mažina insulto bei infarkto tikimybę. Šių daržovių sudėtyje esantys flavanoidai pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, todėl mažinama širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
Virškinimo sutrikimų prevencija
Cukinijose yra daug ląstelienos, kuri gerina žarnyno peristaltiką. Būtent todėl galima išvengti vidurių užkietėjimo bei kitų virškinimo sutrikimų. Taip pat šios daržovės padeda palaikyti storosios žarnos sveikatą – jei cukinijos yra valgomos reguliariai, storosios žarnos vėžio tikimybė tampa kur kas mažesnė.
Akių sveikatos palaikymas
Cukinijose esantys karotenoidai padeda apsaugoti organizmo ląsteles nuo pažeidimų, dėl kurių gali išsivystyti įvairios ligos. Luteinas ir zaeksantinas – tai karotenoidai, kurie kaupiasi akių tinklainėje ir užtikrina akių sveikatą, todėl reguliarus cukinijų valgymas gali padėti išvengti įvairių akių ligų vystymosi.
Vėžio prevencija
Cukinijose yra visa puokštė antioksidantų (tokių kaip flavanoidai, karotenoidai, fenolio rūgštis, ir t.t.), kurie padeda ženkliai sumažinti vėžio riziką. Vėžys yra ta liga, kuria susirgti bijoma kone labiausiai, todėl cukinijos, kaip ir kitos naudingos daržovės, turėtų būti įtraukiamos į mitybos racioną.
Vandens balanso reguliavimas
Kadangi cukinijose gausu vandens, šių daržovių valgymas padeda palaikyti vandens balansą organizme. Jei per dieną išgeriate pernelyg mažai vandens, šių daržovių valgymas – tiesiog būtinas. Cukinijos taip pat padeda pašalinti iš organizmo druskų perteklių, nes jos pasižymi šlapimą varančiu poveikiu.
Cukinijų sulčių nauda
Reguliariai vartojamos cukinijų sultys ramina nervų sistemą ir gerina žarnyno veiklą. Pakaks vos 100 ml per dieną šviežiai spaustų cukinijos sulčių, ir tai galės užtikrinti puikią savijautą. Vis dėlto, tokių sulčių vertėtų vengti, jei sergate inkstų akmenlige.
Imuniteto stiprinimas
Imuniteto stiprinimas yra aktualus visais metų laikais, todėl vertėtų pagalvoti apie tai, kokius maisto produktus įtraukti į mitybos racioną. Cukinijose gausu vitaminų C, B1 ir B3, kurie padeda stiprinti organizmą, todėl šių daržovių valgymas gali būti iš tiesų naudingas. Net neabejokite – šios daržovės kainuos gerokai pigiau nei įvairūs preparatai, skirti organizmo stiprinimui.
Kaip paruošti cukinijas?
Mitybos specialistai rekomenduoja rinktis tokias cukinijas, kurių ilgis yra 20-25 cm (tokias daržoves galima valgyti su žievele ir sėklomis). Cukinijų paruošimo būdų yra tikrai daug – šias daržoves galima virti vandenyje ar garuose, kepti ar troškinti (ruošiant kai kuriuos patiekalus naudojamos ir termiškai neapdorotos cukinijos). Jei kenčiate nuo gastrito, rekomenduojama valgyti šiek tiek apvirtas ar orkaitėje keptas cukinijas (žalių ar riebaluose keptų cukinijų vertėtų vengti, nes tai gali apsunkinti ligos eigą). Naudingąsias savybes cukinijos išlaiko beveik metus, tačiau svarbu šias daržoves laikyti sausoje ir tamsioje vietoje. Nors iki pavasario išlaikytos cukinijos vis dar išlieka skanios ir maistingos, tačiau kai kurių rūšių cukinijos per žiemą įgauna kartumo.
Cukinijų kaukė
Cukinijos gali būti naudingos ne tik jas valgant, bet taip pat vartojant išoriškai. Jei siekiate suminkštinti odą ir išlyginti smulkias raukšles, piene apvirkite kelis cukinijų griežinėlius, atvėsinkite, ir dėkite ant odos. Tokia cukinijų kaukė taip pat gali padėti sumažinti odos paraudimus ir panaikinti pigmentines dėmeles, tad tikrai verta išnaudoti šiuos cukinijų teikiamus privalumus. Jei siekiate išsaugoti plaukų spalvą ir užkirsti kelią plaukų žilimui, galite pasigaminti plaukų kaukę iš šių daržovių minkštimo ir alyvuogių aliejaus – tereikės įmasažuoti į galvos odą ir plaukus, apie valandą palaikyti, ir nuplauti šampūnu.
Cukinijų blynai su morkomis
Ingredientai:
Augalinis aliejus kepimui.
Gaminame. Cukinijų blynai su morkomis
Cukinijas ir morką sutarkuojame burokine tarka. Česnaką pjaustome labai smulkiai. Viską dedame į dubenį, mušame kiaušinius, išmaišome. Beriame miltus, druską, smulkintus žalumynus ir išmaišome. Cukinijų blynus kepame keptuvėje įkaitintame augaliniame aliejuje iš abiejų pusių. Skanaus!
Daugiau blynų receptų rasite čia: blynai