Pomidorai auga daugelio žmonių šiltnamiuose, o neturintys tokios galimybės šias daržoves mielai įsigyja prekybos centruose ar turguose. Dažnas pomidorus valgo dėl malonaus jų skonio ir fakto, kad tai daržovė, tačiau tik nedaugelis žino, ko gausu pomidoruose ir kuo jie iš tiesų naudingi organizmui, sveikatai ir netgi grožiui.
Visų pirma, pomidorai skatina apetitą, juose nėra labai didelio kiekio maistinių medžiagų, tačiau jos labai skirtingos. Tai vandeninga daržovė (per 90 proc. pomidoro sudaro vanduo), nedaug baltymų (1 proc.), labai mažai riebalų (0,2 proc.) ir apie 4 proc. angliavandenių. Taigi, tai nekaloringas maisto produktas, kuris puikiai tinka prie daugelio dietų (100 gramų šviežio, prinokusio pomidoro yra apie 17 kCal).
Šviežiuose pomidoruose gausu vitamino A provitaminų (karoteno, likopeno), vitamino C (panašiai kaip citrinose), yra vitamino E, folio rūgšties, biotino, įvairių mineralinių medžiagų, organinių rūgščių. Ši naudingų medžiagų puokštė padeda sumažinti cholesterolio kiekį, tikimybę susirgti prostatos, krūties, kasos vėžiu. Mokslininkų teigimu, valgant pomidorus bent porą kartų per savaitę net trečdaliu sumažėja tikimybė susirgti širdies ar kraujagyslių ligomis, ypatingai moterims.
Taip pat pomidorai stiprina vidinių organizmo sienelių struktūrą, gerina medžiagų apykaitą, skatina spartesnį žaizdų gijimą, pagerina širdies raumens ritmą, sustiprina gleivines (įskaitant akių, burnos ir kt.).
Taip pat naudingos ir pomidorų sultys. Šios puikiai malšina troškulį, pagelbėja tiems, kurie serga mažakraujyste, hipertenzija ar ateroskleroze. Gerti pomidorų sultis pravartu ir esant skysčių pertekliui – sultyse esantis kalis padeda pašalinti susidariusį skysčių perteklių. Kartu kalis padeda pernešti maisto medžiagas, jomis aprūpinti visą organizmą.
Pomidorai puikiai tinka ne tik sveikatai gerinti, bet grožiui puoselėti. Ypač didelė pomidorų nauda yra odai. Dėka vitamino C, esančio pomidoruose, greičiau gaminasi kolagenas, tad oda atrodo jaunesnė, gyvybingesnė, yra elastingesnė ir ne tokia jautri išoriniams dirgikliams. Tuo tarpu likopenas, kurio taip pat netrūksta pomidoruose, apsaugo nuo pavojingo ultravioletinių spindulių poveikio.
Taigi, pomidorai puikus maistinių medžiagų šaltinis, itin naudingas mūsų organizmui. Net jei neturite šiltnamio, pomidorų galite užsiauginti tiesiog ant palangės (specialios balkoninės veislės) – taip būsite tikri, kad valgote šviežius ir nitratais neužterštus pomidorus, rekomenduojame!