Saldžiosios bulvės kitaip dar vadinamos batatais. Šios daržovės yra kilusios iš Centrinės Amerikos ir Meksikos, kur yra auginamos jau nuo labai senų laikų. Šiandien batatus augina ir Europos ūkininkai: šių daržovių nepuola Kolorado vabalai, jos yra atsparios kenkėjams ir įvairioms bulvių ligoms. Saldžiosios bulvės pasižymi puikiu skoniu ir yra labai naudingos, be to, iš jų galima pagaminti daugybę patiekalų. Batatai yra kur kas vertingesni už įprastas bulves – žemiau išvardinti saldžiųjų bulvių privalumai tai tikrai patvirtins.
Imuniteto stiprinimas
Saldžiosiose bulvėse gausu karotino, liuteino ir vitamino C, kuris padeda stiprinti imunitetą. Taip pat šis vienas svarbiausių vitaminų yra būtinas dantims, kaulams, virškinimo procesui bei kraujo kūnelių gamybai. Vos vienoje vidutinio dydžio saldžiojoje bulvėje yra daugiau nei trečdalis rekomenduojamos vitamino C dienos normos!
Puikus skaidulų šaltinis
Saldžiosiose bulvėse gausu maistinių skaidulų, kurios atlieka žarnyno valymo funkciją (jos suriša maisto likučius ir juos pašalina iš organizmo). Skaidulos padeda išvengti ne tik vidurių užkietėjimo, bet taip pat ir kitų virškinimo sutrikimų, todėl būtina pasirūpinti, kad su maistu jų gautumėte pakankamai. Tyrimai parodė, kad maistinės skaidulos yra tiesiog gyvybiškai svarbios sergantiems diabetu, nes tai padeda palaikyti optimalų cukraus kiekį kraujyje.
Skaisti oda
Jei svajojate apie jaunesnę ir skaistesnę odą, batatai yra vienas tų produktų, kuriuos vertėtų įtraukti į reguliarų mitybos racioną. Saldžiosiose bulvėse esančios medžiagos neutralizuoja laisvuosius radikalus, padeda išvengti raukšlių atsiradimo bei skatina kolageno gamybą, kuris odai suteikia elastingumo.
Širdies ir kraujagyslių ligų prevencija
Saldžiosiose bulvėse esantis vitaminas B6 mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, todėl šių daržovių vartojimas gali padėti užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms. Batatai padeda reguliuoti kraujospūdį, palaiko tinkamą skysčių pusiausvyrą ir gerina kraujotaką.
Maistas sportuojantiems
Įrodyta, kad saldžiosios bulvės padeda ir tada, jei siekiama užsiauginti raumenų, tad nieko keisto, kad šias daržoves neretai pasirenka sportuojantys. Šių daržovių rekomenduojama užkąsti likus 90 minučių iki planuojamos treniruotės.
Vitamino A atsargų papildymas
Batatai yra ypač naudingi akims ir plaučiams. Šiose daržovėse esantis vitaminas A padeda išvengti įvairių akių ligų bei plaučių emfizemos. Batatus į savo mitybos racioną turėtų įtraukti rūkantys žmonės, nes tabakas eikvoja vitamino A atsargas ir tai gali iššaukti įvairias pavojingas ligas (žinoma, žalingų įpročių visada geriausia atsisakyti). Jei norite, kad termiškai apdorojant batatus būtų išsaugomas kuo didesnis vitamino A kiekis, juos rekomenduojama virti ar kepti nenuluptus.
Uždegimo mažinimas
Garuose virtus batatus gali drąsiai valgyti ir kenčiantys nuo skrandžio opos. Saldžiosiose bulvėse esantys vitaminai ir mineralai padeda gydyti virškinamojo trakto ligas, mažina skausmą, gerina žarnyno peristaltiką ir slopina uždegiminius procesus.
Maistas patiriantiems stresą
Jei patiriate daug streso, nenustebkite, kad anksčiau ar vėliau pasireikš kalio trūkumas, todėl svarbu papildyti jo atsargas. Batatai – puikus kalio šaltinis, todėl šias daržoves vertėtų valgyti tuomet, jei esate pernelyg dirglūs ar nuolatos jaučiate nerimą.
Na o toliau keli patiekalų receptai iš batatų.
Orkaitėje kepti batatai
Jums reikės: 4 saldžiųjų bulvių, 4 šaukštų pesto padažo, šiek tiek sviesto ir juodųjų pipirų.
Kaip gaminti? Nuskuskite batatus ir supjaustykite kubeliais. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros, kepimo formą ištepkite sviestu, sudėkite saldžiąsias bulves ir pašaukite kepimui. Kepkite apie 30 minučių, tuomet sumaišykite su pesto padažu, ir kepkite dar 5-10 minučių, kol batatai suminkštės. Iškeptas saldžiąsias bulves paskaninkite juodaisiais pipirais.
Keptas saldžiąsias bulves galite valgyti vienas arba patiekti kaip garnyrą.'
Saldžiųjų bulvių užkandėlė su silke
Jums reikės: 2 saldžiųjų bulvių, šaukšto alyvuogių aliejaus, saldžiosios paprikos miltelių, druskos, juodųjų pipirų, 100 g silkių filė, 2 gerai prinokusių avokadų.
Kaip gaminti? Saldžiąsias bulves nuskuskite, supjaustykite 5-6 mm griežinėliais. Juos suberkite į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite prieskoniais. Batatų griežinėlius sudėkite ant kepimo popieriaus, kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių. Sutrinkite nuluptus avokadus, pabarstykite šiek tiek druskos. Silkę supjaustykite nedideliais gabalėliais. Kai iškeptos saldžiosios bulvės šiek tiek atvės, ant kiekvienos riekelės užtepkite šaukštelį avokado ir uždėkite gabalėlį silkės.
Saldžiosios bulvės įdarytos vištiena
Jums reikės: 2 didelių saldžiųjų bulvių, 200 g virtos vištienos krūtinėlės, 100 g konservuotų pupelių, 50 g tarkuoto fermentinio sūrio, rausvojo svogūno, 2 šaukštų aštraus pomidorų padažo, skiltelės česnako.
Kaip gaminti? Nenuluptas saldžiąsias bulves suvyniokite į foliją ir kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (apie 45 minutes, arba kol suminkštės). Susmulkinkite vištienos krūtinėlę, sumaišykite su kapotu česnaku, smulkintu svogūnu, nuplautomis konservuotomis pupelėmis ir pomidorų padažu. Kai iškeptos bulvės šiek tiek pravės, perpjaukite jas pusiau, išskobkite vidų (jį įmaišykite į masę su vištiena). Įdarykite išskobtas bulvių puseles, pabarstykite fermentiniu sūriu. Bulves sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, kepkite 5-7 minutes, kol išsilydys sūris. Patiekite su salotomis.