Magnis – tai mineralas, kuris yra labai svarbus žmogaus organizmo funkcionavimui. Šis elementas aktyvina net 300 įvairių fermentų veiklą, todėl jo trūkumas gali lemti rimtus sveikatos sutrikimus. Rekomenduojama paros magnio norma – maždaug 350 mg vyrams, ir apie 300 mg moterims. Jei su maistu šio mineralo gaunama pernelyg mažai, tokiu atveju rekomenduojama vartoti papildus.
Magnio trūkumo požymiai
- Nuolatinis stresas ir nervingumas: jei jaučiate nepaaiškinamą nerimą, ar dėl menkiausių smulkmenų prarandate savitvardą, tai gali būti ženklas, kad organizmas stokoja magnio. Esant magnio trūkumui antinksčių liaukos pradeda aktyviau gaminti streso hormoną kortizolį;
- Jei naktį pabundate dėl koją sutraukusio mėšlungio, tai gali liudyti, kad organizmas stokoja magnio (taip pat tai gali įspėti ir apie kalcio trūkumą);
- Akies voko trūkčiojimas neretai kelia nerimą, tačiau išsigąsti tikrai nereikėtų – greičiausiai taip yra dėl magnio trūkumo;
- Jei jus kankina nemiga, o rytais sunku išlipti iš lovos, tai įspėja, kad nervų sistema netinkamai funkcionuoja, ir taip nutinka dėl magnio trūkumo;
- Širdies permušimai, skausmas širdies srityje ar padažnėjęs kvėpavimas gali įspėti apie magnio trūkumą;
- Magnio stygius neigiamai veikia medžiagų apykaitą: ji tampa lėtesnė, suprastėja riebalų, angliavandenių ir baltymų įsisavinimas;
- Išblyškusi oda ir patamsėję paakiai – taip pat gana aiškus signalas, kad į mitybą vertėtų įtraukti didelį magnio kiekį turinčių produktų;
- Apie magnio trūkumą taip pat gali įspėti apetito praradimas, galvos skausmai, pykinimas.
Kaip diagnozuojamas magnio trūkumas?
Nors tam tikrais atvejais magnio trūkumo simptomai yra gana akivaizdūs, tačiau tokie pat ar panašūs simptomai gali įspėti ir apie kitas sveikatos problemas. Jeigu norite, kad magnio trūkumas būtų nustatytas tiksliau, geriau kreiptis į medikus, kurie pasiūlys atlikti reikalingus tyrimus. Dažnais atvejais yra siūloma atlikti kraujo tyrimą, tačiau magnio koncentracija kraujyje yra mažesnė nei kauluose ar raumenyse. Tikslesni duomenys yra gaunami tada, jei tiriamas ne kraujas, bet šlapimas. Sveiko žmogaus kraujyje magnio koncentracija turi būti 0,7–1,1 mmol/l, tačiau simptomai gali būti nejaučiami tol, kol magnio koncentracija nenukrenta žemiau 0,5 mmol/l.
Kas lemia magnio trūkumą?
- Alkoholio vartojimas: į rizikos grupę patenkama tada, jei alkoholis vartojamas tris kartus per savaitę ar dar dažniau. Įvairūs alkoholiniai gėrimai skatina šlapimo susidarymą ir išsiskyrimą, o kartu su juo iš organizmo pašalinamas ir magnis;
- Kava ir pyragaitis: nors toks derinys atrodo gana nekaltas, tačiau medikai su tuo nesutiks. Kai kava yra vartojama kartu su daug angliavandenių turinčiais produktais, magnis labai greitai pašalinamas iš organizmo;
- Kontraceptinės tabletės: dirbtinė estrogenų gamyba lemia greitesnį magnio pašalinimą iš organizmo;
- Nesubalansuota mityba: jei laikotės dietos ar vartojate pernelyg mažai produktų, kuriuose yra magnio, natūralu, kad anksčiau ar vėliau pajusite šio mineralo trūkumą;
- Amžius: vyresnio amžiaus žmonės magnį įsisavina prasčiau, todėl gali prireikti vartoti specialius papildus. Dažniausiai patariama magnį vartoti su kalciu ir vitaminu D;
- Nepakankamas poilsis: magnio trūkumas gali pasireikšti ir tada, jei asmuo labai daug dirba ar intensyviai sportuoja. Vertėtų nepamiršti, kad poilsis yra ne ką mažiau svarbus.
Maisto produktai, turintys didelį magnio kiekį
- Saulėgrąžos ir riešutai – puikus magnio šaltinis. Daugiausiai šio mineralo turi bertoletijų riešutai, anakardžiai, žemės riešutai ir migdolai;
- Vaisiai: didžiausią magnio kiekį turi avokadai, bananai, džiovinti abrikosai, slyvos, mango vaisiai, melionai ir greipfrutai. Taip pat šio mineralo gausu vynuogių sultyse;
- Ankštinės kultūros: daug magnio turi sojų pupelės ir juodosios pupelės;
- Daržovės: magnio gausu įvairiose žaliose lapinėse daržovėse (špinatuose, rūgštynėse, lapiniuose burokėliuose, artišokuose ir pastarnokuose);
- Kruopos: didelį magnio kiekį turi avižų sėlenos, rudieji ir laukiniai ryžiai, soros, grikiai;
- Gyvūninės kilmės produktai: magnio gausu vištienos krūtinėlėje, jautienoje, avienoje. Piene esančio magnio kiekis yra gana nedidelis, tačiau jis labai gerai įsisavinamas.
Magnio trūkumas gali būti labai pavojingas
Magnis mūsų organizmui yra gyvybiškai reikalingas – jo reikia normaliam širdies ir inkstų funkcionavimui, taip pat ir raumenims. Jei jaučiamės pavargę, sutrinka širdies veikla, kankina mėšlungis ar raumenų skausmai, didelė tikimybė, kad tokiu būdu organizmas įspėja apie magnio trūkumą. Jei organizmui nuolatos stinga magnio, tai gali sukelti įvairias sveikatos problemas – inkstų ligas, organizmo intoksikaciją, žarnyno ligas, depresiją, nerimą, nuolatinį mieguistumą, širdies ligas, padidėjusį kraujospūdį, cukrinį diabetą, ginekologines problemas ar net nevaisingumą, osteoporozę, dantų kariesą. Magnis yra ypatingai svarbus širdies ir kraujagyslių sistemai – jis saugo kraujagysles nuo aterosklerozės, mažina trombų susidarymo tikimybę, apsaugo nuo insulto ar infarkto. Neseniai Izraelio mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu skyrė magnio stacionare gydomiems pacientas, sergantiems įvairiomis širdies ligomis. Tyrimo metu pastebėta, kad pagerėjo pacientų kraujagyslių tonusas, sumažėjo širdies aritmijų dažnis, padidėjo širdies išstumiamo kraujo tūris.
Taigi, jei norite būti sveiki, į savo mitybos racioną įtraukite tokius maisto produktus, kuriuose yra pakankamai didelis magnio kiekis, ir nepamirškite, kad organizmui būtinas poilsis.