Vitaminas A, kitaip dar vadinamas retinoliu, yra vienas svarbiausių organizmui reikalingų medžiagų. Kai šio vitamino gaunama nepakankamai, pirmiausia pastebima, kad nagai tapo silpnesni, ėmė skilinėti ar sluoksniuotis. Nors ši problema tikrai nemaloni, tačiau tai tikrai nėra pats blogiausias scenarijus, galimas tada, kai pristinga šio vitamino. Labai svarbu laiku pastebėti vitamino A trūkumą ir jį kompensuoti geriant maisto papildus ar vartojant daugiau vitamino A turinčių produktų. Taigi, kuo pasireiškia vitamino A trūkumas ar perteklius, kokia yra šio vitamino dienos norma ir kokiuose maisto produktuose šio vitamino rasime daugiausiai?
Kuo naudingas Vitaminas A?
- Vitaminas A yra labai svarbus regėjimo procesui. Šviesai jautraus pigmento sudėtyje yra retinolio, padedančio skirti spalvas ir matyti tamsoje;
- Šis vitaminas yra labai svarbus vystymosi procesui, tad nieko keisto, kad paaugliams reikalinga vitamino A dienos norma yra didesnė nei suaugusiems žmonėms;
- Vitaminas A padeda išlaikyti odos elastingumą, nes skatina odos ląstelių atsinaujinimą;
- Retinolis padeda stiprinti imunitetą, reguliuoja virškinimo sistemos organų ir šlapimo takų ląstelių dalijimąsi, saugo nuo infekcinių ligų;
- Taip pat vitaminas A padeda formuotis kaulams ir dantims.
Vitamino A svarba regėjimui
* Vitaminas A apsaugo rageną, todėl akims skirti lašai gana dažnai gaminami būtent su šia sudedamąja dalimi. Akių lašai su vitaminu A padeda itin veiksmingai kovoti su akių išsausėjimu, tačiau tokie lašai paprastai kainuoja kiek brangiau. Vis dėlto, mokėti brangiau tikrai verta, nes akių lašai su vitaminu A padeda gydyti akių uždegimus bei mažina su amžiumi atsirandančių akių ligų riziką (atlikti tyrimai parodė, kad tai gali padėti riziką sumažinti net ketvirtadaliu);
* 2011 metais Kolumbijos universitete atlikti tyrimai parodė, kad sintetinė medžiaga, gaunama iš vitamino A, gali padėti sumažinti Stargardtso ligos progresą (ši liga lemia regėjimo netekimą ankstyvame amžiuje). Tyrėjai buvo apdovanoti 1,25 mln. JAV dolerių premija, kad galėtų tęsti tyrimu ir toliau ieškot sąsajų, kaip vitaminas A ir jo trūkumas gali lemti akies tinklainės pokyčius;
* Vitamino A trūkumas gali sukelti akių sausumą, matomas vaizdas prieblandoje gali tapti neryškus, o ilgalaikėje perspektyvoje galimas net regėjimo praradimas. Būtent rega yra svarbiausia žmogaus juslė, todėl labai svarbu laiku pastebėti šio vitamino trūkumą ir tai kompensuoti specialiais maisto papildais arba natūralia mityba, praturtinta daug vitamino A turinčiais maisto produktais.
Kuo pasireiškia vitamino A trūkumas?
- Suprastėja regėjimas prieblandoje (šis sutrikimas vadinamas vištakumu). Jei įėjus į tamsią patalpą regėjimas prisitaiko ne iš karto, bet praėjus 7-8 sekundėms, tai gali reikšti, kad jums trūksta vitamino A. Jei prireikia dar daugiau laiko (10-20 sekundžių), vertėtų pagalvoti apie vitamino A papildų vartojimą;
- Prasčiau jaučiamas skonis;
- Atsiranda odos ir gleivinės uždegimų;
- Silpnėja nagai, jie ima sluoksniuotis, lūžinėti;
- Dažnai sergama infekcinėmis ligomis;
- Pasireiškia ragenos opos;
- Organizmo atsparumas tampa mažesnis;
- Žaizdos gyja ilgiau nei įprasta;
- Jaučiama apetito stoka;
- Atsiranda skeleto deformacijos;
- Keičiasi odos pigmentacija, dažniau atsiranda spuogelių;
- Plaukai praranda blizgesį, ima lūžinėti;
- Oda tampa išblyškusi, ima pleiskanoti;
- Atsiranda opelės burnoje;
- Vaikams vitamino A trūkumas gali pasireikšti sulėtėjusiu augimu.
Kokia vitamino A dienos norma?
- Vaikams patartina vartoti 400-700 µg/d;
- Paaugliams rekomenduojama vartoti 800-1000 µg/d;
- Suaugusiųjų dienos norma 800 µg/d;
- Nėščioms moterims patariama vartoti 1000-1400 µg/d.
Kokiuose produktuose vitamino A yra daugiausiai?
- Ananasuose;
- Apelsinuose;
- Brokoliuose;
- Inkstuose;
- Kiaušinio trynyje;
- Kopūstuose;
- Kepenyse;
- Lašišoje;
- Mango vaisiuose;
- Melionuose;
- Menkėje;
- Moliūguose;
- Morkose;
- Petražolėse;
- Pieno produktuose;
- Pomidoruose;
- Saldžiosiose bulvėse;
- Šparaginėse pupelėse;
- Špinatuose;
- Tune;
- Unguriuose;
- Žaliosiose pupelėse;
- Žuvies taukuose.
Daugiausiai vitamino A yra jaučių, kiaulių ir viščiukų kepenyse. 100 gramų kepenėlių net keliolika kartų viršija reikalingą vitamino A dienos normą. Kepenėles rekomenduojama vartoti tada, kai jaučiamas vitamino A trūkumas, tačiau šį maisto produktą rekomenduojama vartoti nedideliais kiekiais. Suaugusiųjų dienos normos „įgyvendinimui“ pakanka išgerti 100 ml šviežiai spaustų morkų sulčių ir suvalgyti apie 50 gramų tuno, tačiau svarbu žinoti, kad gyvūninės ir augalinės kilmės vitamino A įsisavinimas skiriasi. Gyvūninės kilmės produktuose esantis vitaminas A yra įsisavinamas tiesiogiai, o iš daržovių ir vaisių gaunamas vitaminas A į retinolį paverčiamas tik po to, kai organizmas vitaminą įsisavina.
Jei vitamino A suvartojama per daug..
Perdozavus vitamino A gali pasireikšti šie simptomai:
- Nuovargis;
- Mieguistumas;
- Galvos skausmas;
- Staiga suprastėjęs regėjimas;
- Kaulų ir sąnarių skausmas;
- Stuporas (psichikos sutrikimas, pasireiškiantis nejudrumu ir nekalbumu);
- Kūno svorio mažėjimas;
- Pykinimas, vėmimas;
- Plaukų slinkimas;
- Hepatomegalija (padidėjusios kepenys);
- Hiperostozė (kaulinio audinio vešėjimas);
- Odos lupimasis;
- Nėščioms moterims itin pavojinga perdozuoti vitamino A, nes tai gali lemti vaisiaus apsigimimus.
Taigi, visada svarbu pasiekti „aukso viduriuką“, ir vitamino A vartoti tik tiek, kiek jo reikia organizmui. Bet kokių vitaminų trūkumas arba perteklius gali lemti rimtas sveikatos problemas, tad būtina pasistengti, kad taip nenutiktų.